Dvanáct let starý případ vraždy seniora ve Slopném je znovu u soudu

2. únor 2024 13:43

Ke Krajskému soudu ve Zlíně se vrátil případ dvanáct let staré vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku. Návrh na obnovu řízení podali oba odsouzení Maroš Straňák a David Šimon, kteří si za vraždu odpykávají více než dvacetileté vězení.

V září 2011 otřásla regionem brutální vražda sedmasedmdesátiletého Miroslava Sedláře v jeho domě ve Slopném na Zlínsku. Toho měli tehdy napadnout a surově bít a škrtit Maroš Straňák a David Šimon. Oba muži měli z domu ukrást asi 3 tisíce korun a šperky v hodnotě 14 tisíc korun. Tito muži si nyní za loupežnou vraždu odpykávají výjimečný trest: Straňák 24,5, Šimon 20,5 roku.

Případ měl komplikovaný vývoj. Krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, z podnětu vrchního soudu však nakonec poslal pachatele do vězení. Objevily se totiž nové důkazy v podobě výpovědí spoluvězňů, kterým se Straňák údajně ve vazbě svěřil.

Policie měla při objasňování vraždy ztížené podmínky. Mrtvého seniora s rozbitou hlavou našli příbuzní, kteří si mysleli, že upadl a zranil se sám. Násilnou smrt odhalila až pitva. V té době však už rodina stopy na místě činu uklidila.

Oba odsouzení po celou dobu trvají na své nevině a nyní podali návrh na obnovu řízení. Toho se v uplynulých letech domáhali už několikrát, avšak bez úspěchu.

Nyní ale soud jedná o možné obnově řízení a 1. února 2024 před ním vypovídali celkem tři svědci, z toho dvě novinářky ze serveru Seznam Zprávy, které se vraždou zabývaly v podcastové sérii. Ty přednesly nové důkazy z případu, respektive zpochybnily výpověd jednoho z klíčových svědků, který se ale k soudu nedostavil.

Dalším svědkem byl druhý ze spoluvěznů, Milan Rakaš. Ten u soudu vypovídal více než tři hodiny a trval na tom, že se mu odsouzený Straňák k činu přiznal. Obhájci obou odsouzených se snažili během výslechu poukázat na jeho nedůvěryhodnost a znovu pochybňovali metodu pachové identifikace.

Soud ještě o obnově řízení nerozhodl. Trvá na výslechu posledního svědka, tedy druhého ze spoluvězňů. Veřejné projednání odročil na 11. března 2024.

Zlínský soud 1. února 2024, jednání o obnově řízení, týkající se vraždy ve Slopném
Spustit audio

Související