Dvacet milionů korun bude stát přebudování prostor pro handicapované studenty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

24. červen 2007

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně hodlá rozšířit nabídku pro handicapované studenty. Chce jim zpřístupnit výukové programy celoživotního vzdělávání. Jednu ze svých starých budov proto přebuduje na bezbariérový prostor a vytvoří tam speciálně vybavené posluchárny. Stavba bude probíhat ve dvou etapách a přijde zhruba na 20 milionů korun.

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita začala s přijímáním handicapovaných studentů a úpravou podmínek pro ně už před mnoha lety. Situaci jí ale komplikují budovy, z nichž některé jsou staré a v neutěšeném stavu. Proto využívá každou příležitost k získání prostředků na stavební úpravy. "Handicapovaní studenti u nás samozřejmě studují a ty počty jsou ve srovnání s absolutními počty studentů zcela pomíjivé, nicméně v rámci nových výstaveb, které se provedli, se s handicapovanými studenty počítá," uvádí prorektor Miroslav Havlíček.

Přestavba budovy, ve které sídlí Institut celoživotního vzdělávání, ale bude mimořádně náročná. Podle ředitele Pavla Mácela je totiž pro výuku zcela nevhodná a navíc ve velmi špatném stavu. Dvacet milionů korun, na které by měla rekonstrukce vyjít, je minimum, i když suma vypadá veliká. "Ta budova je postavena ve dvacátých letech jako internát a přebudovat ji do podoby učeben je náročné, nicméně stále je to málo a je nutno do té budovy hodně technicky zasáhnout. Zdivo je vlhké a proto by bylo minimálně zapotřebí budovu odizolovat, což je velmi nákladné. Stejně tak, jako dát objekt do podoby takové, aby odpovídala současným energetickým nárokům," vysvětluje ředitel Pavel Mácel.

Rekonstrukce budovy Institutu celoživotního vzdělávání je rozplánována do více etap, hlavně kvůli postupnému přísunu peněz z různých zdrojů. Termín dokončení zatím nelze upřesnit.

Spustit audio