Dušená hruška v bezovém rozmaru s kaštanovou omáčkou

Recept z Apetýtu, kterým ve čtvrtek 23. ledna provázela Věra Hotařová.

Suroviny:
6 zelených hrušek, 100 g třtinového krupicového cukru, 50 ml likéru z černého bezu nebo bezového sirupu, 100 g vlašských ořechů, 200 g pasty z jedlých kaštanů, 200 ml smetany, 100 g třtinového cukru, 50 g másla

Příprava:
Hrušky oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme jádřince. Vložíme do láku z vody a bezového likéru nebo sirupu. Tekutina by neměla být příliš sladká. Vaříme podle tvrdosti hrušek cca 10 minut.

Na teflonovou pánev vsypeme třtinový cukr a necháme ho zkaramelizovat, pak přidáme rozsekané ořechy, vmícháme je do karamelu a za stálého míchání chvíli pražíme. Ořechy můžeme také na pánvi opražit nasucho a pak je spolu s cukrem rozsekat v robotu.

Hmotu necháme vychladnout. Kaštanovou pastu dáme do hrnce spolu s máslem, cukrem a smetanou a necháme lehce povařit.

Na jednu porci na talíř servírujeme dva kousky hrušky, přelijeme kaštanovou omáčkou a posypeme ořechovým karamelem.