Dům umění v Brně představuje výstavu o bydlení v 70. letech

9. prosinec 2007

Brněnský dům umění má až do 30. prosince možnost, jak lidi vrátit o tři až čtyři desetiletí zpět. Začala tam totiž výstava s provokativním názvem "Husákovo 3+1", která prezentuje styl bydlení 70. let. Výstavu připravili studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze a jejím základem je přesná replika panelákového bytu i se vším dobovým vybavením.

Na sídlištích dosud žije zhruba třetina obyvatel naší republiky. Proto tento způsob života a jeho estetický kontext nelze podle autorů projektu a publikace - Husákovo 3 + 1 - ignorovat. Masová výstavba panelových sídlišť a typizovaných rodinných interiérů vycházela z konkrétní politické situace. Podle tvůrců však na ni nelze pohlížet jen s odporem.

"My jsme měli pocit, že 70. léta nejsou předmětem zájmu, protože byla spojována s pocitem podivné a hnusné doby. My jsme se na tu dobu chtěli podívat trochu podrobněji," říká vedoucí týmu Lada Hubatová Vacková.

Výstavu připravili studenti oboru Dějiny a teorie disainu a nových médií Vysoké školy umělecko - průmyslové v Praze. Jen shromáždění předmětů trvalo studentům měsíce. " Nejprve jsme hledali doma u našich známých, pak jsme rozlepily po sídlištích několik stovek plakátů, že sháníme za odvoz věci ze 70. let. To se nám ale moc neosvědčilo. Pak jsme ty věci sháněli po internetu a to už bylo lepší. Ve finále jsme chodily po bazarech, kontejnerech a skládkách. V Brně jsme ještě pak několik dalších kusů doplnili z místních bazarů," uvádí Barbora Špičáková.

Spustit audio