Druhé jaro. Padají teplotní rekordy, v týdnu bylo u Luhačovic, ve Vizovicích i Horní Bečvě až 20 stupňů

Vědci z týmu InterSucho tak mluví na Moravě s nadsázkou o druhém jaru.

Na čtyřech měřicích stanicích Zlínského kraje byly ve středu překonány teplotní rekordy pro 7. listopad.

Dosavadní maxima padla v luhačovické místní části Kladná-Žilín na Zlínsku a v Hošťálkové, Kateřinicích a Valašské Senici na Vsetínsku.

Vůbec nejtepleji v regionu však bylo ve středu ve Valašském Meziříčí, kde meteorologové naměřili 17,6 stupně Celsia. Vyplývá to ze měření brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Olšava, Vlára i Dřevnice jsou na suchu. Valašské Klobouky i Uherský Brod chtějí sbírat dešťovou vodu

Sucho. Ilustrační foto.

Povodí Moravy eviduje na třetině měřicích míst z 200 dosažení hranice sucha. Radnice už připravují projekty na šetření vodou.

Teplo je už od neděle. Nejtepleji bylo právě v neděli Kladné-Žilině u Luhačovic na Zlínsku, kde naměřili 20,8 stupně.

Šest stanic naměřilo přes 20 stupňů. Ve Vizovicích bylo 20,7 stupně a ve Štítné nad Vláří - Popově naměřili 20,6 stupně Celsia. Ve Strážnici a v Horní Bečvě meteorologové naměřili shodně 20,3 stupně Celsia a o jednu desetinu stupně méně zaznamenali v Bojkovicích.

Vědci z týmu InterSucho tak mluví na Moravě s nadsázkou o druhém jaru. Kvůli vysokým podzimním teplotám a celkově nestandardnímu průběhu letošní vegetační sezony se totiž rostliny chovají tak, jak je to obvyklé na jaře. ČTK to řekl bioklimatolog Zdeněk Žalud z týmu InterSucho z CzechGlobe AV ČR.

Ve čtvrtek by mělo být ve Zlínském kraji převážně polojasno až oblačno, zpočátku se mohou ojediněle vyskytovat mlhy. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou 12 až 16 stupňů Celsia. Vát bude slabý jižní, postupně proměnlivý vítr.

Související