Dopravu ve Valašském Meziříčí zkomplikuje na delší dobu oprava mostu

18. srpen 2020 11:25

Silničáři plánují opravu mostu nad tržnicí ve Valašském Meziříčí. Umístění betonových svodidel už nyní omezuje a zpomaluje dopravu a tento stav potrvá zřejmě léta.

Čtyřicet let starý most přes řeku Bečvu ve Vsetínské ulici ve Valašském Meziříčí je ve špatném stavu. Při loňské kontrole to zjistili pracovníci Ředitelství silnic a dálnic, teď plánují jeho opravu. Na estakádu nad tržnicí zatím umístili betonová svodidla, která brání najetí těžkých silničních vozidel k okraji mostu.

Jejich umístění kritizuje vedení radnice. Ředitelství silnic a dálnic prý o tak velkém dopravním omezení na hlavním tahu dostatečně neinformovalo. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla, silničáři o opatřeních místní městský úřad předem informovali, ten k nim vydal i kladné stanovisko. Starosta Robert Stržínek se ale vyjádřil, že radnice obdržela letos v květnu jen strohou žádost o vyjádření k přechodnému umístění takzvaných citibloků na mostě. V dopise podle něj chyběla informace proč a na jak dlouho tam svodidla zůstanou.

Jak velké opravy bude most potřebovat, není zatím podle silničářů jasné. Aktuálně připravují projekt, pak požádají o stavební povolení a budou hledat firmu, která most opraví. Znamená to tedy, že svodidla na mostě nejspíše zůstanou i několik let.

Most ve Valašském Meziříčí - omezení

Svodidly chtějí silničáři zajistit bezpečnost provozu. Úpravou zvýší jeho zatížitelnost.

Řidiči i radnice jsou tímto řešením nemile překvapení. Denně tudy projede až 20 tisíc vozidel a zvláště velké kamiony nebo širší nákladní vozy se jen steží vyhýbají. V nejužším úseku musí přibrzdit a projet ho s velkou opatrností, což velmi zpomaluje dopravu.

Valašské Meziříčí nemá obchvat, a tak veškerá kamionová doprava musí projet právě tudy. Podle kritiků omezení tady řidiči jen velmi komplikovaně pustí před sebe sanitku nebo složky záchranářů. Ve špičce auta nebudou mít kvůli svodidlům kam uhnout.

autoři: Gabriela Hykl , Lukáš Veselý
Spustit audio

Související