Domácí karanténu nejlépe přečkáte pravidelným režimem i pohybem, říká psycholožka

18. březen 2020

Psycholožka Alena Kutnarová z uherskohradišťské Fakulty logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně radila, jak v klidu přečkat karanténu.

Kvůli zabránění šíření koronaviru a vládním nařízením zůstává doma stále více lidí. Nucený domácí pobyt ale také doléhá na mnoho seniorů, kteří jsou nejvíce ohroženou skupinou.

Jak se v dobrém psychickém zdraví přes toto období překlenout, o tom ve vysílání Českého rozhlasu Zlín hovořila psycholožka Alena Kutnarová z uherskohradišťské Fakulty logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Čtěte také

Nejdůležitější je podle ní najít si pravidelný režim. „Plánovat si, co udělám další den,“ uvedla příklad. Zdůraznila, že důležité je udržovat se v klidu, zároveň i zařadit do denního programu jakýkoli pravidelný pohyb. „Vzpomenout si třeba také, že starší lidé přečkali mnohá těžká období,“ uvedla příklad pro povzbuzení.

Lidé v karanténě, kteří jsou například sami, by měli zároveň udržovat kontakty. „Klidně telefonicky,“ uvedla Kutnarová. Pomoci se zabavit mohou seniorům například také hlídání vnoučat nebo krátké procházky se psem s dodržením pravidel udržovat vzdálenost alespoň dva metry od dalších osob a chránit se rouškou.

Rady, jak přečkat karanténu, si můžete poslechnout v záznamu.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související