Nošení roušek považuji i za velmi důležitý akt solidarity, řekla epidemioložka Hana Ševčíková

18. březen 2020

O přínosu a významu pro ochranu zdraví při nošení roušek v současné době ve vysílání Českého rozhlasu Zlín hovořila epidemioložka Hana Ševčíková.

Řada lidí si stále ještě nákazu nepřipouští a svá ústa nezakrývá, a to ani v obchodech, kde je koncentrace lidí poměrně vysoká. O nutnosti nošení ochranných roušek a respirátorů hovořila ve vysílání Českého rozhlasu Zlín epidemioložka Hana Ševčíková z ostravského Centra Očkování a cestovní medicíny Avenier.

Llidé roušky ve velkém stále nenosí, jak to vnímáte vy, z pohledu epidemiologa?

Z pohledu epidemiologa nošení roušek chrání spíše ty kolem toho nositele. Takže určitě nemůžeme počítat s tím, že rouška ochrání nás, jako člověka, který by měl nějakou obavu. Ale nošení roušek v současné době považuji za velmi důležitý akt solidarity. Ale je to způsob, který alespoň nějak může minimalizovat přenos koronaviru. Osobně bych tedy apelovala na občany, aby nosili roušky, ať už průmyslově nebo doma vyráběné.

Čtěte také

Správné použití ochranných roušek a dalších pomůcek může pomoci zabránit dalšímu šíření, proč?

Určitě by bylo dobré, abychom připomněli, jaký je rozdíl mezi rouškou a respirátorem. Rouška dokáže jediné, a to zachytit část sekretů, které se dostávají z dýchacích cest člověka do bezprostředního okolí. Ale vzhledem k tomu, že rouška netěsní úplně, tak nechrání toho člověka, který ji má, před nákazou zvenčí. Čili je to jenom jakási částečná pomoc.

A jak je to s respirátory?

Pokud jde o respirátory, tak to je už úplně jiná kvalita. Dokáže tomu nositeli jednak přinést vlastní bezpečí, protože to už je něco, co těsně přiléhá k obličeji a je to vybaveno filtry, které dokážou odfiltrovat částice, které vdechujeme, a zároveň samozřejmě chrání osoby, které jsou kolem nás. Stejně jako u roušek, i zde platí, že při manipulaci s nimi je potřeba dodržovat maximální hygienická opatření.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou senioři a chronicky nemocní lidé, ti by podle epidemiologů neměli ven chodit vůbec?

Pokud bychom chtěli zabránit, aby se nenakazili, tak je to ideální situace. Senior určitě může ale jít na procházku do parku, kde není třeba hodně lidí a bude se vyhýbat skupinkám. Ale zase neměl by třeba ideálně si chodit nakupovat do supermarketu

Když už se senior vypraví na procházku do parku nebo po okolí, jak se má nejlépe vybavit?

Samozřejmě je ideální mít s sebou alespoň malou lahvičku s dezinfekcí. Ale možná, že by po takové procházce bylo dostatečné, kdyby si pořádně umyli ruce.

Celý rozhovor s epidemioložkou Hanou Ševčíkovou si můžete poslechnout ze záznamu.

Spustit audio

Související