MHD ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí jezdí zdarma. V Kroměříži se smí do vozů jen s rouškou

18. březen 2020 08:02

Města chtějí zejména omezit styk řidičů s cestujícími, od kterých nebudou muset vybírat jízdné. V Kroměříži pak zavedli povinné roušky při cestováním MHD.

Cestující linkami městské hromadné dopravy ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí jezdí od včerejška zdarma. Opatření souvisí se snížením rizika přenosu koronavirové nákazy. Radnice tím chtějí omezit kontakt mezi řidiči a pasažéry.

Čtěte také

„Je to zejména z důvodu ochrany řidičů, protože nebudou muset vybírat hotovost a lidé budou moct nastupovat zadními a prostředními dveřmi,“ říká místostarosta Vsetína Pavel Bartoň z ANO. Zadarmo jezdí lidé také ve Valašském Meziříčí.

Mluvčí města Jakub Mikuš připomíná, aby byli lidé vůči sobě ohleduplní. „Cestující by také při jízdě městskou dopravou měli využívat roušky, či jinou ochranu obličeje. Například šály nebo šátky,“ upozornil Mikuš.

Čtěte také

Ve Vsetíně zavedli nově také parkování zdarma. Ve Valašském Meziříčí o tom, podle mluvčího, zatím neuvažují. Opatření v MHD zavedli také v Kroměříži.

Lidé, kteří cestují městskou hromadnou dopravou v Kroměříži, můžou od středy nastupovat do autobusů pouze s ochrannou rouškou. Tamní radnice reaguje mimo jiné na výskyt koronaviru u prvního pacienta na Kroměřížsku.

Nástup do vozů MHD s ochrannými rouškami doporučuje také Dopravní společnost Zlín-Otrokovice.

autoři: Gabriela Hykl , Veronika Žeravová
Spustit audio

Související