Do tří let by měl být opraven zchátralý zámek v Břeclavi - slíbila to tamní radnice

30. červenec 2007

Zchátralý břeclavský zámek by se měl nejpozději do tří roků dočkat důkladné opravy. V posledních letech sice město do své památky investovalo spoustu peněz, ty ale zamezily pouze dalšímu chátrání a možná i zřícení objektu.

Teď ale břeclavští radní přišli s odvážným slibem, že z nevzhledného zámku udělají chloubu města. "Náš cíl je, že za tři roky bude zámek opravdu zrekonstruován," potvrzuje tamní starosta Dymo Piškula. Vše ale závisí na penězích. Ty také více či méně krotí nejrůznější nápady jednotlivých radních, ke kterým účelům zámek zrekonstruovat. I nejlevnější varianta totiž bude vyžadovat desítky milionů korun.

A tak se právě starosta Piškula snaží být při plánování spíše střídmý. "Někdo si třeba představuje, že by tam mohlo být muzeum, konferenční sál a já sám prosazuji takovou myšlenku, že když to bude krásná exteriérová památka, v přízemí bude nějaké zařízené, které se bude dát využívat, tím myslím třeba restauraci, tak mi to přivádí takové uspokojení, že ten zámek bude v pořádku," říká Dymo Piškula.

"Pokud k tomu budeme přistupovat takto realisticky, tak jsme třeba schopni se dostat do částky padesáti milionů korun. Pokud k tomu přistoupíme maximalisticky a budeme tam chtít například knihovnu nebo muzeum, tak se budeme pohybovat v částkách kolem tří set milionů korun," doplňuje starosta Piškula. Jak dále uvedl, břeclavská rada je připravena k určitému rozumnému kompromisu. "Raději budeme mít vrabce v hrsti než holuba na střeše," uzavírá Piškula.

autor: hon
Spustit audio