Do Sovadiny na Kroměřížsku vozí už několik měsíců vodu hasiči. Tamním obyvatelům vysychají studny

Vedení radnice Bystřice pod Hostýnem, pod kterou Sovadina spadá, ale chystá řešení. Vybudovat by se zde měl v příštím roce nový vodovod za 13 milionů korun.

Obyvatelé místní části Sovadina v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku jsou téměř bez vody. Studny rychle vysychají. Od jara jim užitkovou vodu hasiči vozí cisternách. Pitnou si místní kupují. V Sovadině, vzdálené čtyři kilometry od Bystřice, žije asi sto třicet lidí. Kritická situace donutila vedení města k rozhodnutí, že vodovod tam v příštím roce vybudují i v případě, že se na něho nepodaří získat dotace.

„Můžeme se podívat dovnitř, protože my máme studnu tady vevnitř, nemáme ji venku,“ říká mi Vlastimila Kučerková ze Sovadiny a my opravdu jdeme do chodby, vidím ten záklop. Není to tak dávno, co tam byly čtyři metry vody. Kolik je tam teď? „Teď je tam padesát čísel,“ říká. K čemu to tak tedy stačí? „To je 300 litrů vody, to znamená jedenkrát oprat, okoupat se,“ popsala. Jak to řešíte? „Řešíme to tím, že máme dva tisícové barely,“ vysvětlila. „Ty jsou venku. Jednu máme tady. Tady nám to teče přímo,“ popsala.

Někteří obyvatelé zachycují dešťovou vodu do barelů

Chytají dešťovku. „A druhou máme tady za rohem a hasiči nám tady vozí užitkovou vodu, abychom měli na splachování záchodů,“ dodala Kučerková. Já jsem si tady popošel 150 metrů a mířím do dalšího domu. Pár schodů. A zazvoním. Dobrý den. Já jsem slyšel, že tady taky máte problém s vodou. „Máme velký problém, protože se nám ztratila voda. Mívali jsme ve studni metr šedesát, mívali jsme dobytek,“ potvrdila další z obyvatelek Sovadiny. Ve studni má nyní 40 centimetrů. „A to nám nestačí ani na splachování záchodů,“ popsala.

Vodu zde zaváží hasiči. „Ano, musí, protože jinak bych to nemohla donést po těch schodech,“ dodala s tím, že musí chodit s kýblem. „Jinak se to tu nedá,“ posteskla si. Místní se těší na nový vodovod. „To víte, že jo. Kdyby nám nevozili z Bystřice vodu hasiči, tak nejsme schopni tady existovat,“ uvedla. Pitnou vodu si musí kupovat. „Kupuju a Jirka si někdy doveze z Brna. A vnuk,“ vysvětlila obyvatelka Sovadiny.

Lidem ze Sovadiny jsou k dispozici cisterny s užitkovou vodou

Ještě jsem si zajel za předsedou Osadního výboru. Jsem na konci Sovadiny. Tady už na mě čeká předseda Osadního výboru Dušan Drozd. Zde prý kdysi s vodou opravdu problém nebyl a není to tak dávno. „Bývala voda v některých studních až po vrch, že si kolemjdoucí mohli nabrat z hrnku. Ale bohužel ta voda se ztrácí,“ sdělil Dušan Drozd, předseda místního osadního výboru. Když jsem přijel, viděl jsem novostavbu, takže tady někdo staví. Asi bez vody by nestavěl? „To je nějaký pán z Kroměříže. Dělali studnu. My tady říkáme, že je to tam na močálu, tak jsme mysleli, že tam bude voda celkem brzo, ale dostali se vrtnou soupravou až na 29 metrů a teprve se dostali na pramen, nebo na vodu, která stačí,“ vysvětlil Drozd.

Vy máte přislíbený ten vodovod asi v příštím roce. „Potáhneme vodu z Blazic, to je asi 3 kilometry,“ objasnil Dušan Drozd. Vodovod v Sovadině určitě Bystřická radnice plánuje na příští rok. Přijít by měl na 13 milionů korun.

autor: pes
Spustit audio

Související