Kvůli dlouhodobému suchu na Zlínsku praskají domy. Opravy jsou náročné a ne vždy spolehlivě pomohou

3. červenec 2019 06:11

Jen ve Hvozdné na Zlínsku popraskalo kvůli vysychajícímu podloží několik domů. I po opravách ale praskly znovu. Trhliny měly někdy až tři centimetry.

Kvůli suchu praskají na Zlínsku domy. Jenom ve Hvozdné nedaleko Zlína jich je pět. Podle statiků za to může sesychání jílového podloží. „Začíná nám praskat skoro celý dům. Kdo tu nežije, tak si to nedokáže představit,“ vysvětluje majitel domu ve Hvozdné Jiří Koranda. „Začalo to vloni, jak byla ta sucha,“ upřesnil. S opravami začal neprodleně sám. „Stáhl jsem to speciálními šrouby na zeď. Těmi jsem to postahoval, jenomže se to začalo trhat čím dál tím víc, tak jsem to oddělal, celé zboural a postavil celou novou přístavbu,“ uvedl Koranda.

Kvůli prasklinám už opravoval ve Hvozdné rodinný dům i Oldřich Trnka. „Začalo to praskat vloni začátkem roku a to tak, že praskliny byly široké až tři centimetry, včetně zateplení,“ popsal. U domu přitom proběhla sanace. „Tady se dělala železobetonová pilotáž, aby se ta zemina dále nehýbala,“ vysvětlil. Přesto dům opět popraskal. „Podle odborníků to ještě chvíli bude sedat. Do té doby se tam nějaké praskliny objeví,“ konstatoval.

Nějakých šest let jsou srážky podprůměrné a rok 2018 byl takový zlomový, že už ta zem vyschla natolik, že se to začalo projevovat na řadě domů.
Josef Říha, statik

Podle statika Josefa Říhy to není problém jednotlivých domů, ale na vině je především přetrvávající sucho. „Nějakých šest let jsou srážky podprůměrné a rok 2018 byl takový zlomový, že už ta zem vyschla natolik, že se to začalo projevovat na řadě domů. Tady v obci vím jen o čtyřech až pěti domech,“ vyčíslil. V okolí se to podle něj odvíjí od toho, zda jde o přístavby, rekonstrukce a také umístění stavby.

Částečně podsklepené domy jsou podle Říhy přesně ty případy, kde se trhliny objevují. Řešení jsou podle něj velmi nákladná. „Je nutné dům částečně metr po metru odkopat, udělat nový hlubší základ, ideálně až na nosné podloží, což v našem případě je hloubka od dvou do tří metrů, co už pak to zatížení unese,“ popsal statik. Kromě vysychání jílů praskají domy na Zlínsku také kvůli úbytku spodních vod. V případě, že voda z podloží zmizí, začne zemina spolu s domem sedat. Takto mohou být postiženy budovy zejména v údolích.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související