Do Kunovic přiletí lípy z nebe. Piloti oslavují sto let republiky a československého letectví

Přílet skupiny historických letadel připomene dnes v Kunovicích na Uherskohradišťsku sté výročí vzniku republiky a československého letectví.

Piloti z Česka a Slovenska, kteří se akce zúčastní, navíc u tamního letiště vysadí lípu srdčitou, symbol české státnosti. Uvedl to vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

Letci se svými stroji by měli ve městě přistát 29. srpna večer. K vidění budou především historické letouny československé výroby. Letci poletí ve skupině v historických strojích především československé výroby například  Ae145, L-200 Morava, L-40 Meta Sokol, M1D Sokol, Z-126 Trenér, L-60 Brigadýr, Z-42, Z-43.

Vysazení pamětní lípy v areálu muzea je naplánováno následující den od 10:00. "Ceremoniál bude ukončen přeletem skupiny zúčastněných letadel nad slavnostně vysazenou lípou," uvedl Hrabec.

Nemůžu vám slíbit nic než Túčko, dřinu, pot a slzy. Naganský expres se v Kunovicích rozsvítil, lidem z muzea se splnil sen

Nápis na naganském expresu, kterým se motivovali lidé z muzea

Včera symbolicky skončil projekt Velký přelet, před dvěma lety se převezl letoun z vojenského letiště v pražských Kbelích do Kunovic.

Akci zorganizovala skupina letců ze spolku Aviatické sdružení Bohemia. Podle předsedy spolku Dušana Skály tak chce vyjádřit hlubokou vděčnost všem, kteří stáli u zrodu Československa a bojovali za něj, a také lidem podílejícím se na vytváření historie tuzemského letectví. "V neposlední řadě chceme oslovit mladou generaci a utvářet v ní zájem o letectví. Vždyť sám T. G. Masaryk tvrdil, že vzduch je naše moře a myšlenku vzniku a rozvoje našeho letectví významně podporoval," uvedl Skála.

Piloti plánují v rámci akce nazvané Lípy z nebe aneb 1000 mil nad Československem 1918 na přelomu srpna a září přelet i nad dalšími místy někdejšího společného státu Čechů a Slováků. Kunovice budou jen jednou ze zastávek na trase, která povede přes desítky českých, moravských a slovenských měst a obcí. Čtyřdenní skupinový přelet vyvrcholí 1. září na leteckém dni v Hradci Králové.

Související