Do bramborové kaše přidejte bylinky, sýr nebo i kroupy. Ze zbytku můžete upéct bochánky

9. květen 2023

Bramborová kaše, to je strava naše! Na kaši jsou nejlepší brambory varného typu C, čím déle skladované, tím lépe, pozor však, ať nejsou naklíčené.

Kaše se dá povýšit i na samostatné jídlo, stačí, když do ní vmícháte nasekané bylinky nebo sýr, výborně chutná i s povařenými kroupami. S muškátovým oříškem coby ochucovadlem to nepřehánějte, aby kaše nebyla voňavá až příliš.

Někdo nedá dopustit na kaši našlehanou elektrickými metlami, ovšem zkušení kuchaři doporučují poctivou ruční práci – předejdete tak přešlehání – vmíchejte máslo a mléko šťouchadlem nebo vařečkou.

Pokud vám bramborová kaše zůstane jako zbytek, můžete ji zamrazit. Při rozmrazování ji pomalu ohřívejte na pánvičce, aby se z ní vypařila přebytečná voda. Dá se poté smíchat s kořením a zapéct v podobě malých bramborových bochánků, které dáte na plech s pečicím papírem. 10 minut před dopečením je zastrouhejte vaším oblíbeným sýrem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.