Originální bramborová jitrnice. Nápaditý recept spojuje uzené s přílohou
Jestli je pro vás normální jitrnice příliš mastná nebo sytá, zkuste si udělat bezlepkovou bramborovou jitrnici. Obsahuje to nejlepší z klasické zabijačkové dobroty spolu s bramborami. Recept doporučuje šéfkuchař Petr Dubický, který s ním má úspěch v restaurantu Baroque v Kuksu. Až ji ochutnáte, pochopíte proč.
Bramborová jitrnice
1,5 kg brambor
2 cibule
200 g čerstvých škvarků
150 g uzeného boku
vypraná střívka
podle chuti česnek
sůl
pepř
majoránka
sádlo
Postup:
½ kg brambor uvaříme a následně pomeleme.
1 kg brambor nakrájíme na kostky, přidáme na kostičky nakrájený uzený bok, slaninu, škvarky, na oleji nebo sádle osmahnutou cibuli a utřený česnek a dáme do misky. Přidáme pomleté brambory a vše dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Škvarky můžeme buď koupit, nebo si doma vyškvaříme hřbetní sádlo, které vychladíme. Do našeho receptu použijeme jak škvarky, tak sádlo.
Takto připravenou směsí plníme střívka. Střívko nejprve z jedné strany zašpejlíme, střívko nasadíme na domácí mlýnek na maso, z kterého vyndáme nůž, a plníme směsí. Plné střívko zašpejlíme z druhé strany.
Jitrnice vaříme ve vroucí vodě na mírném plamenu po dobu 10 až 15 minut. Před podáváním zprudka zchladíme ve studené vodě a opečeme ze všech stran do zlatova na pánvičce se sádlem na mírném plamenu.
Podáváme se salátkem z kysaného zelí, jarní cibulky a červené cibule nakrájená na měsíčky.
Petr Dubický
Už jako malý se motal mamince v kuchyni a kuchařina se pro něj později stala jednoznačnou volbou. Své povolání miluje a stále se něčemu učí. Kuchař podle něj nesmí ustrnout. Jako šéfkuchař restaurantu Baroque v Kuksu se specializuje nejen na českou kuchyni v moderním pojetí a odlehčené formě, ale i na mezinárodní jídla. Menu sestavuje ze sezónních potravin a velkou část jeho dodavatelů tvoří regionální farmáři a pěstitelé.