Dnešní léčba rakoviny prsu je šitá na míru každé pacientce, říká zlínský specialista na chirurgii karcinomu prsu Jiří Gatěk

Rakovina prsu je u žen v současnosti nejčastěji se vyskytující typ rakoviny. Nabízíme proto rozhovor se zlínským specialistou na chirurgii karcinomu prsu docentem Jiřím Gaťkem.

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Většina případů s odhalením karcinomu v raném stádiu má díky současným léčebným postupům vysokou šanci na úplné vyléčení. Proto je u rakoviny prsu včasná diagnostika naprosto stěžejní. To v rozhovoru potvrzuje i uznávaný zlínský lékař z EUC kliniky a specialista na onkochirurgii, docent Jiří Gatěk, který léčbě rakoviny prsu zasvětil celý svůj profesní život.

Co do prevence ženám Jiří Gatěk doporučuje zejména pravidelná samovyšetření a přidává i stručný návod, jak na to. Zdůrazňuje také, že rakovina prsu může postihnout i muže. Vyvrací i některé mýty, které se objevují například v souvislosti s volbou léčebných postupů nebo úhradami od pojišťoven.

Jaký je standardní postup léčby? „Dnes je to práce týmu, který je složen z různých odborností, a všichni se snaží vybrat tu nejlepší možnost, která bude pro pacientku nejefektivnější. Léčba je tedy u každé pacientky šitá na míru, pro což je moderní termín tailoring. Není to tedy paušálně o tom, že přijde a automaticky jde na operaci,“ vysvětluje Jiří Gatěk.

Koho rakovina prsu postihuje nejčastěji a proč? Jak se změnila léčba této nemoci od minulého století? A proč křivka počtu tohoto onemocnění neustále stoupá? I na tyto otázky odpovídá Jiří Gatěk v rozhovoru, který vám nabízíme v záznamu.

Spustit audio

Související