Dialog s Verdim? Ta představa mě baví. Doufám, že by to nebyl zapšklý dědek, směje se Ondřej Havelka

21. březen 2023

„Dobu 30. let si nosím v sobě,“ říká hudebník, zpěvák a umělecký ředitel Melody Makers Ondřej Havelka. Do výčtu profesí můžeme zařadit i operního režiséra. Po padesáti letech bude totiž patřit jeviště brněnského Národního divadla Verdiho opeře Falstaff.

„Je to pro mě velká výzva, protože Falstaff je pro inscenátory náročná opera – postavit to tak, aby to bylo srozumitelné, aby to diváci stále vnímali nějak situačně, protože to má být komedie. Opera je inspirovaná Shakespearem, především Veselými paničkami windsorskými.

Premiéra opery Falstaff se uskuteční 5. dubna 2023 v Janáčkově divadle.

Já mám svou teorii, že Giuseppe Verdi napsal tuhle operu na sklonku života v 80 letech. Předpokládalo se, že už psát nebude a najednou do toho přišel nový styl verismus a Puccini, Mascagni a ti byli v mnohém jiní. Strkali ho do starého železa s tím, že jeho doba už minula. No a on si řekl ‚hele chlapci, já vám ukážu, jak to má vypadat‘ a k stáru si napsal operu,“ dodává s úsměvem Havelka.

Čtěte také

„Takže jsem se rozhodl, že to zkusím stylizovat do takové klauniády, kterou známe z amerických němých komedií 10. a 20. let, to jest grotesek – našimi vzory jsou Chaplin, Laurel a Hardy.“

Dovede si představit, že by mu Verdi koukal při režírování tak trochu přes rameno? „Doufám, že by nebyl zapšklý dědek, který by jenom požadoval svoje nápady, ale že by taky vstoupil do dialogu a respektoval i mě jako režiséra. Byla by to určitě zajímavá situace,“ zamýšlí se Ondřej Havelka.

Zažívá trému před premiérou? Jak se s odstupem času dívá na pořad Malý televizní kabaret, ve kterém účinkoval? Poslechněte si rozhovor!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související