Dětské respirátory neexistují. Ty současné jsou určeny pro dospělé plíce pracujícího člověka a dětský organismus zatěžují

4. listopad 2021 10:20

Podle českých vědců a vývojářů by měla vzniknout nová norma pro dětské respirátory. Ty současné jsou jen zmenšenou verzí ochrany pro dospělé.

Dětské respirátory na českém trhu jsou jen zmenšenou verzí ochranných prostředků pro dospělé. Kvůli vysoké hustotě membrán můžou malým uživatelům ztěžovat dýchání. Shodují se na tom někteří výrobci i výzkumníci v oboru.

Podle Davida Pospíšila ze zlínské společnosti Spur, která vyvíjí nanomateriály pro ochranu dýchacích cest, jsou respirátory zkoušeny pouze u dospělých pracujících lidí. Materiály používané na ochranu dýchacích cest tedy sice splňují normy, nejsou ale testované na kapacitu dětských plic. Podle Pospíšila by se měl trend ubírat normováním prodyšnějí membrány, která by dokázala viry zachytit.

Podle Jiřího Tilhona z Oddělení zkušebnictví a certifikace Výzkumného ústavu bezpečnosti práce nemá vyřešenou problematiku dětských roušek žádná země na světě a neexistuje norma, která by upravovala parametry respirátoru odpovídající dětským plicím. Jde tedy hlavně o to, že dnes užívané roušky zbytečně zatěžují organismus dětí. 

Co na to státní orgány

Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha normy skutečně nerozlišují mezi respirátory pro dospělé a děti. Problematika „dětských“ respirátorů se podle něj řeší napříč celou Evropou i na expertních skupinách. Z iniciativy Evropské komise byl vypracován dokument, který čeká na schválení pracovní skupinou.

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Českého rozhlasu Zlín zatím nereagovalo. 

Spustit audio

Související