Děti s Aspergerovým syndromem nejvíce tíží samota, říká maminka jednoho z nich

18. února si lidé v Česku už poosmé připomínají Mezinárodní den Aspergerova syndromu. Jde o jednu z poruch autistického spektra.

18. únor je Mezinárodní den Aspergerova syndromu. Jenom v Česku se podle průzkumů s touto poruchou autistického spektra narodí každé 68. dítě a častěji postihuje chlapce, než dívky.

Paní Marcela ze Zlínska je maminkou dvanáctiletého syna s Aspergerovým syndromem a v povídání prozradila, že nejvíc ho podle ní tíží samota. Tyto děti mají totiž problém najít si dobré přátele.

Rodinám lidí s Aspergerovým syndromem pomáhá mimo jiné organizace Za sklem. Speciální pedagožka této neziskové organizace Dagmar Dědková v rozhovoru připomíná, jaké jsou hlavní projevy této nemoci a také to, že tato porucha se nedá vyléčit. Člověku s tímto syndromem se dá pomoci například tím, že je někdo provede běžnými situacemi, vysvětlí jim je a naučí je na ně reagovat. Výraznou pomocí je pro ně take to, když odborník vše vysvětlí lidem v jeho okolí, například učitelům a spolužákům ve škole.

Rozhovor věnovaný problematice Aspergerova syndromu si můžete poslechnout v záznamu.

Aspergerův syndrom patří mezi poruchy autistického spektra. Tato nemoc se projevuje zejména potížemi v komunikaci a v sociálním chování. Lidé s tímto syndromem odlišně vnímají to co vidí, slyší, cítí i prožívají. Je to ně těžší orientovat se v pravidlech běžného světa. Jedná se o celoživotní poruchu.
Tuto poruchu identifikoval a popsal rakouský pediatr Hans Asperger v roce 1944. Porucha byla nazývána autistická psychopatie až do roku 1981, kdy ji britská psychiatrička Lorna Wingová začala nazývat Aspergerův syndrom.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související