Dětem pálil hračky, zamykal je doma, ženu fyzicky napadal. Muži ze Vsetínska za dlouhodobé týrání soud zpřísnil trest

Olomoucký vrchní soud dnes zpřísnil čtyřiačtyřicetiletému muži ze Vsetínska trest za dlouhodobé týrání své partnerky a dvou dětí z 5,5 na osm let.

Muž je odsouzen za tři trestné činy, trest si vykonává v nejpřísnějším typu věznice. Odvolací soud tak vyhověl žalobci, který trest ve výši 5,5 roku považoval za nepřiměřeně mírný.

Obhajoba naopak žádala zproštění, protože podle ní pro psychické i fyzické týrání nejsou důkazy. Muž podle rozsudku svou rodinu týral sedm let, děti si z chování otce odnesly posttraumatickou poruchu.

Do Zlínského kraje mířil kokain za miliony korun. Policie zadržela sedm lidí

Zásah proti dealerům kokainu

Policisté a celníci rozkryli na Moravě rozsáhlou síť distributorů kokainu. Skupina dovezla drogy za miliony korun ze Slovenska, obviněno je sedm lidí.

Podle soudu muž svou partnerku psychicky i fyzicky týral od roku 2007 do roku 2014. Opakovaně ji zesměšňoval, fyzicky napadal, sprostě jí před dětmi nadával, vyhrožoval jí umístěním v psychiatrické léčebně a zakázal jí stýkat s rodinou.

Ženu se podle obžaloby snažil izolovat od okolí, opakovaně chodil za ní do práce a zakazoval jí o týrání mluvit. Muž se zodpovídá i z toho, že léta týral také své dvě děti. "Pálil jim hračky, zamykal je samotné v domě, nesměly chodit ven, byly zcela odloučené od svých vrstevníků, říkal jim, že musí trpět za svou matku," uvedla již dříve žalobkyně Michalea Šoková.

U dívky i chlapce rozpoznali znalci psychickou posttraumatickou poruchu, která se mimo jiné projevovala strachem z otce a poruchami spánku.

Muž, který je ve vazbě, se dnešního jednání na svou žádost neúčastnil. Již dříve popřel, že by se dopustil něčeho nezákonného. Tvrdil, že jde o pomstu jeho někdejší partnerky. Jednání se dopouštěl do doby, než opustil společnou domácnost.

Potrestán je i za své jednání od jara 2014, kdy nerespektoval předběžné opatření zlínského okresního soudu. Bývalou partnerku i přes zákaz soudu opakovaně kontaktoval. Také denně pomalu projížděl kolem jejich domu, ze kterého byl vykázán, a upozorňoval na sebe troubením. Žena se nakonec odstěhovala do azylového domu.

Obžalovaný se podle soudu dopustil týrání osoby žijící ve společném obydlí, zločinu týrání svěřené osoby a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, hrozilo mu původně pět až 12 let vězení. Trest je souhrnný, zahrnuje i předchozí půlroční odsouzení zlínským soudem za podvod. V rejstříku trestů již deset záznamů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související