Budu jako Breivik. Policie obvinili mladíka ze Zlínska, který vyhrožoval hromadným vražděním

Krajští kriminalisté vyšetřují jedenadvacetiletého muže ze Zlínska, který na sociálních sítích vyhrožoval hromadným zabíjením a následnou sebevraždou.

Mladík vystupoval na veřejných sociálních sítích pod několika profily a různými přezdívkami. Ve svých příspěvcích vyjadřoval obdiv k mučení, hromadnému zabíjení a masovým vrahům.

V příspěvcích vyzýval, aby se k němu v zabíjení přidali další.

"Hlásal, že co nejdříve zabije a postřílí hodně lidí a zničí hodnoty okolí. Pak se sebepoškodí a nakonec se odstřelí na náměstí ve Zlíně. Psal, že vražda je jediná věc, která ho na světě přitahuje a prohlašuje, že ze sebe udělá dokonalý stroj a bude už jenom čekat na podnět k útoku a začne ničit. Uváděl, že chce být jako Breivik (norský masový vrah), kterého prohlašuje za svůj vzor a veřejně schvaluje jeho zločin, při kterém v roce 2011 usmrtil desítky lidí," uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Ve svých příspěvcích mladík zveřejňoval nacistické symboly, sympatizoval s Adolfem Hitlerem.

"Své výhružky zabitím směřoval i k různým etnickým skupinám a národnostem," uvedla Javorková. Mladík podle ní ve svých příspěvcích vyzýval lidi, aby se k němu přidali, také zabíjeli a poté spáchali sebevraždu.

Vyšetřovatelé ho obvinili už koncem loňského roku z pěti trestních činů.

Mezi nimi například z násilí proti skupině obyvatel nebo podněcování k nenávisti vůči skupině nebo k omezování jejich práv a svobod.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související