Design centrum ČR připravilo svou poslední výstavu

27. listopad 2007

Je výběrem toho nejlepšího, co u nás od počátku 90. let do současnosti vzniklo v oblasti tvorby jednotného firemního stylu.

Pod společným názvem CI.CZ 1990 - 2007 je tam prezentováno 38 vybraných projektů, které podle autorů výstavy tuto oblast posouvaly kupředu.

Záměrem projektu, který se rodil poměrně dlouhou dobu, je seznámit odbornou i laickou veřejnost s vývojem v oblasti tvorby jednotného firemního stylu. Jsou tam jak prezentace velkých firem, tak také menší podniky, neziskové organizace či města a kraje. Jde výhradně o to, jak ovlivnily vývoj českého vizuálního prostředí, říká kurátorka Dagmar Koudelková:

"Výstava CI.CZ 1990 - 2007 ukazuje takový průřez nejlepších prací, které byly v tomto daném období vytvořeny. Myslím si, že je poměrně mimořádná, protože jednak představuje poprvé u nás zpracování toho daného tématu a současně i metodologii oboru."

Na výstavě je prezentováno celkem 38 projektů. Výběr byl samozřejmě těžký a může být právem vnímán jako subjektivní. Za volbou si ale autoři stojí, zdůrazňuje jeden z nich, Michal Richter:

"Jsme o nich přesvědčeni, že jsou významné, něčím přínosné, něčím klíčové pro obor corporate-design. Že sehrály v této problematice nezastupitelnou roli, ať už vlastně prvenstvím svého vzniku, netradičností zpracování, neotřelostí nápadů nebo vůbec samotným vlivem pro tento obor."

Jak už bylo řečeno, výstava CI.CZ 1990 - 2007, je prvním pokusem o uchopení tématu vývoje firemní kultury v ČR. Na počátku příštího roku by ale měla následovat i první monografie na dané téma. Ta je bude pojímat šířeji a půjde do historie, upřesnil Michal Richter:

"Měla by být dokončená zhruba do konce února 2008 a počátkem března by měla být v prodeji. Nejenom ilustruje tuto výstavu, ale zároveň i dokumentuje český firemní styl 20.stol. a jsou zde i historické pasáže vůbec o českém grafickém designu."

Výstava CI.CZ 1990 - 2007 potrvá v Design centru ČR v Brně na Radnické ulici do 16.12.2007. Poté poputuje do Vídně, kde bude zahájena 16.1.2008. Dalšími zastávkami pak jsou New York, Tokio, Londýn, Moskva a Berlín.

Spustit audio