Dermatologové varují před nadměrným opalováním, hrozí rakovina kůže

21. červen 2006

Konečně přišlo léto a lidé toho hojně využívají. Koupaliště jsou plná, oděvy, které příliš zahalují, mizí na dně skříní. Dermatologové to ale nevidí rádi a připomínají, že slunečné počasí má i své nepříjemné stránky. Nadměrný pobyt na slunci a opalování mohou přispět ke vzniku rakoviny kůže.

Rakovina kůže tvoří v České republice více než jednu pětinu ze všech typů nádorových onemocnění. Za třicet let stoupl počet zjištěných melanomů čtyřikrát. Dermatologové proto doporučují, aby lidé pozorně sledovali svoji kůži a okamžitě navštívili lékaře, pokud na ní objeví jakýkoli novotvar. Podle odborníků ale zatím osvěta funguje velice dobře, proto poměrně velké procento pacientů přichází s melanomy, které jsou zachyceny zavčas, takže většina pacientů s malým melanomem nemusí na toho onemocnění zemřít.

Věda dnes už také prokázala, že ke vzniku melanomu přispívá nadměrné opalování. Tady už lidé osvětu přijímají neochotněji, o čemž v těchto dnech svědčí koupaliště plná lidí se zarudlou kůží, které ani nenapadne, aby se schovali do stínu. V tomto směru jsou méně rozumné ženy. Nicméně díky tomu, že mají větší tendenci o sebe víc dbát než muži, tak si znamének na těle všimnou daleko častěji.

Každopádně pokud na sobě člověk objeví tmavá znaménka a nebo znaménka, která se nějakým způsobem mění, měl by neprodleně navštívit odborníka. Všímat by si dotyčný měl zejména tvaru, velikosti a zbarvení.

Spustit audio