Den, kdy Jidáš zradil Ježíše Krista. Na škaredou středu se mají vymést saze z komína

9. duben 2021 10:00

Škaredá nebo také Černá středa je jeden z dnů pašijového týdne, který začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi.

Věřící si tak připomínají den, kdy Jidáš zradil Ježíše Krista. Nazývá se též sazometná podle zvyku čištění komínů. Jidáš Iškariotský byl jedním z dvanácti Kristových učedníků, který Ježíše podle legendy zradil a prodal za 30 stříbrných.

Ze zoufalství nad svým skutkem se později oběsil. Dodnes se pečou z kynutého těsta sladké jidáše, často ve tvaru pletence připomínající provaz, na kterém Jidáš ukončil svůj život. Podle tradice se mají jidáše jíst ke snídani na Zelený čtvrtek.

Se Škaredou středou bývaly dříve spojeny další zvyky - zatímco se na Modré pondělí začínalo uklízet a na Šedivé úterý se vymetaly pavučiny z koutů, o Škaredé středě by se měly vymést saze z komína.

Letošní Velikonoce budou vzhledem k striktnímu omezení volného pohybu a shromažďování kvůli koronavirové epidemii výjimečné - musejí se obejít bez bohoslužeb, sousedských akcí, trhů a kulturních akcí, cestování, setkání širších rodin nebo tradičního koledování dětí i dospělých na Velikonoční pondělí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

  • Bílá sobota

    Na Bílou sobotu křesťanům končí čtyřicetidenní půst. Připomínají si den, kdy byl Ježíš Kristus uložen do hrobu.

  • Velký pátek

    Tento den přísného půstu je pro křesťanstvo připomenutím Kristova utrpení a smrti. Velký pátek se nejen nesmí jíst maso, ale mělo by se jít jen jednou za den.

  • Zelený čtvrtek

    Podle křesťanské tradice v tento den Ježíš Kristus naposledy povečeřel s apoštoly, modlil se v Getsemanské zahradě a byl zajat.