Délka přes tři kilometry, cena asi 850 milionů korun s DPH. Po 15 letech se začal stavět obchvat Otrokovic

3. říjen 2018 13:43

Stavba jihovýchodní části obchvatu Otrokovic by měla trvat tři roky.

"Je to klasický parametr dálnice, čtyřpruh s odstavným pruhem, směrové rozdělení v šířce 25,5 metru na návrhovou rychlost 120. Začíná v místě, kde končí severovýchodní obchvat Otrokovic a konec toho je před řekou Moravou v průmyslové části Napajedla, kde se napojujeme zpátky na silnici I/55," uvedl ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek.

Největší dopravní omezení pro motoristy podle něj práce přinesou od jara do podzimu příštího roku, kdy bude nutné zcela uzavřít silnici z otrokovické části Kvítkovice do Pohořelic. Objízdná trasa povede přes Napajedla.

Trasa obchvatu Otrokovic

Na stavbě obchvatu je celkem 99 stavebních objektů.

Kromě vzniku dálnice zahrnují práce také vybudování čtyř mostů, mimoúrovňové a okružní křižovatky, protihlukových stěn, opěrné zdi a přeložky silnic, místních komunikací a inženýrských sítí.

Dostavba obchvatu se připravuje řadu let. Územní rozhodnutí je už ze srpna 2006, stavební povolení vydalo ministerstvo dopravy až letos v květnu. Teprve letos na jaře se totiž podařilo ŘSD získat veškeré potřebné pozemky a uzavřít příslušné smlouvy o jejich odkupu.

Z Otrokovic má dálnice D55 v budoucnu mířit dále směrem k Uherskému Hradišti a k dálnici D2 u Břeclavi.

autor: pes
Spustit audio

Související