Dálnice D55 z Babic do Bzence se otevře 2. prosince

1. září 2024 07:06

Jde o úseky z Babic do Starého Města na Uherskohradišťsku, mezi Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku a Moravským Pískem a Bzencem.

Tři budované úseky dálnice D55 se otevřou najednou letos 2. prosince. Po dokončení všech tří částí vznikne ucelený úsek dálnice v délce přes 21 kilometrů. Část rozestavěné dálnice D55 v úseku mezi Starým Městem a Moravským Pískem si dnes mohli lidé projít či projet na kole, koloběžce nebo kolečkových bruslích. Otevřená byla část dlouhá asi 2,5 kilometru z úseku o celkové délce 8,8 kilometru. Akce se zúčastnily tisíce lidí.

"Dálniční úsek mezi Starým Městem a Moravským Pískem, který jsme dnes otevřeli veřejnosti, je vcelku stavařským oříškem. Stavba byla výjimečná a zároveň náročná svým umístěním v lokalitě s nestabilním a zvodněným podložím. Museli jsme například zvolit zcela novou technologii v rámci zakládání mostů. Je to první tuzemský dálniční úsek, kde jsme využili metodu ražení prefabrikovaných pilot," uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Tradiční vrtané piloty v léto lokalitě nebylo podle něj možné udělat kvůli problému s tlakovou vodou a písky. "Problematiku nestabilního podloží jsme řešili i v navazujícím úseku D55 Mezi Moravským Pískem a Bzencem. Také stavba D55 Babice – Staré Město je technologicky velmi pestrá. Například jsou zde vybudovány dva nové železniční mosty," uvedl Mátl.

Na prvních dvou úsecích zbývají podle Mátla jen dokončovací práce. Více práce je na posledním úseku z Moravského Písku do Bzence, kde chybí ještě vozovkové vrstvy a je třeba dokončit některé mosty. Vše by se ale mělo do prosince stihnout, uvedl. Dálnici D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem dlouhou 8,8 kilometru staví ŘSD téměř tři roky. Na základě uzavřených smluv by její vybudování v tomto úseku mělo přijít na více než 1,95 miliardy korun bez DPH. Součástí prací je vybudování devíti mostů, dvou mimoúrovňových křižovatek a protihlukové stěny v délce 456 metrů.

U dalších úseků od Bzence na Hodonín a Břeclav se předpokládá zahájení stavby v roce 2028, celá dálnice by měla být hotová do roku 2033. Loni také začala výstavba mostu přes řeku Moravu u Napajedel na Zlínsku, který bude též součástí dálnice D55. S jeho zprovozněním počítá ŘSD v příštím roce.

Spustit audio

Související