Čtyři sta milionů v hotovosti uložených do bank. Soud řeší praní peněz lihové mafie

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí manželce šéfa lihové mafie Radka Březiny Stanislavě, jeho otci Vladimírovi a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové v případě prokázáni viny až osmileté vězení.

Více než 400 milionů korun se pokusili zlegalizovat příbuzní a zaměstnanci lihového bosse Radka Březiny ze Zlína.

Dnes se případem začal zabývat okresní soud. 

Obžalovaní se peníze podle státního zástupce snažili legalizovat především vklady na různé bankovní účty a následným nákupem cenných papírů, nemovitostí nebo obchodního podílu.

Sto dvacet vkladů v hotovosti

Podle státního zástupce obě asistentky nejméně ve sto dvaceti případech vložily na různé bankovní účty peníze z nelegální činnosti svého šéfa.

"Vklady byly prováděny v hotovosti, kdy peníze byly nošeny do banky. Největšími vkladatelkami byly obžalované Kristýna Mazurová a Kateřina Míčková. Poslouchaly příkazy, prováděly vklady, které byly v takovém rozsahu a četnosti, že musely vědět, že nejde o legální peníze," uvedl Bartoš.

Sedmašedesátiletý Vladimír Březina u soudu řekl, že vůbec neví, co je mu kladeno za vinu. Tvrdil, že svůj majetek nabyl legálně.

"Policie se nikdy nezajímala, odkud tyto peníze pochází. Je nesmysl, že jsem musel vědět o trestné činnosti mých synů. Tisíce lidí vědělo, že můj syn Radek obchodoval s lihem. Jen málo zasvěcených ale vědělo o jeho trestné činnosti. Neměl jsem nejmenší důvod mu nedůvěřovat," řekl mimo jiné Vladimír Březina.

Nevěděli jsme o nezákonné činnosti, brání se obžalovaní

Nevinná se cítí také čtyřiačtyřicetiletá Březinová. Uvedla, že žila v domnění, že Březinovi dlouhodobě úspěšně podnikají.

Na podnikání Radka Březiny se údajně nikdy aktivně nepodílela. Řekla, že vždy poslouchala jeho pokyny. "Není pravdou, že bych měla a musela vědět o nezákonné činnosti mého manžela a dalších," uvedla Březinová.

Čtyřiatřicetiletá Mazurová i o pět let starší Míčková shodně uvedly, že s penězi do bank skutečně jezdily, ale vždy na žádost Radka Březiny, jeho bratra Tomáše nebo Vladimíra Březiny. Oběma prý Březinovi řekli, že jde o finance získané z pronájmu nemovitostí.

Radek Březina byl v červnu 2017 pravomocně odsouzen za rozsáhlé nelegální obchody s nezdaněným lihem k třináctiletému vězení. Způsobenou škodu vyčíslil vrchní soud na 5,6 miliardy korun. Spolu s Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži, u dvou dalších ještě soudy pravomocný rozsudek nevynesly. Březinovu bratrovi Tomášovi snížil Nejvyšší soud původní šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související