Covidová bilance nemocnic. Ve Zlíně, Hradišti, Kroměříži i Vsetíně ubylo několik tisíc pacientů, odkládala se vyšetření

2. červen 2020 08:10

Nemocnice teď plně fungují a dohánějí odložené výkony.

Nemocnicím Zlínského kraje za nouzového stavu ubylo několik tisíc pacientů, příjmy se snížily o desítky milionů korun. Například zlínská nemocnice odložila od 12. března do 17. května přes tisíc plánovaných výkonů.

Nemocnice však už plně fungují a dohánějí odložené výkony, sdělila dnes ČTK mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

Čtěte také

Ve zlínské nemocnici leželo v daném období 4320 pacientů, loni jich bylo ve stejném čase 6684. Poskytována byla velká část péče ve speciálních centrech, práce přibylo na oddělení urgentního příjmu, které také koordinovalo třídění pacientů a odběry.

V domácí karanténě muselo zůstat asi 50 z 2500 zaměstnanců, ošetřovné čerpalo 160 lidí. "Ekonomicky se pokles poskytnuté péče a služeb projevil snížením příjmu asi o 104 milionů korun. Na druhou stranu naše produkce za první dva měsíce letošního roku byla dobrá a současně došlo k navýšení počtu pacientů právě v rámci center. Náš finanční propad vůči vyplaceným zálohám od pojišťoven je tedy za první čtyři měsíce 37 milionů korun," uvedl předseda představenstev krajských nemocnic a ředitel zlínské nemocnice Radomír Maráček.

"Asi nejdůležitější zkušeností, kterou si z pandemie odnášíme, je fakt, že nemocnice v našem kraji postupovaly společně a koordinovaně," uvedl.

 Uherskohradišťská nemocnice byla vyčleněna pro pacienty s onemocněním covid-19 z celého kraje, proto zrušila plánované operace jako první. K hospitalizaci přijala 3405 lidí, loni jich bylo 5357.

"Nejvytíženějšími pracovišti bylo infekční oddělení a ARO, kam byli směřování covid pozitivní pacienti, jichž byly čtyři desítky, a dále pacienti s podezřením na koronavirus, kterých nemocnicí prošlo na 500," uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Příjmy nemocnice poklesly o 46 milionů korun. V Kroměřížské nemocnici bylo ve zmíněném období 1037 pacientů, o asi 800 méně než loni.

Čtěte také

"Nejvíce zatížené bylo interní oddělení, kde byla zřízena takzvaná covid zóna, kam směřovali všichni pacienti, u kterých byla vysoká pravděpodobnost virové infekce. I když konečné počty pozitivních pacientů naštěstí nebyly dramatické, na zátěži personálu se projevil zejména psychický tlak," uvedl ředitel nemocnice Petr Liškář.

Pokles příjmů činil téměř 40 milionů korun.

Ve Vsetínské nemocnici bylo 1471 pacientů, zatímco loni jich bylo za stejnou dobu 2318. "I přesto některá naše pracoviště byla víc vytížena. Větší objem práce vykázalo oddělení následné péče, zhruba shodně jako ve srovnatelném období minulého roku to bylo na interně a neurologii. A navíc jsme dočasně otevřeli lůžkovou stanici infekčního oddělení," uvedla ředitelka nemocnice Věra Prousková. Do ekonomiky se negativně promítl pokles příjmů za lůžkovou a ambulantní péči o 20 milionů korun i propad tržeb v lékárně či stravovacím provozu, který činil pět milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související