Krajské volby budou o zdravotnictví. O post hejtmana usilují Čunek, Gazdík nebo Sukop

30. květen 2020 05:57

Minulé krajské volby vyhráli ve Zlínském kraji lidovci, získali 22,97 procenta hlasů

Lídrem kandidátky KDU-ČSL pro podzimní krajské volby ve Zlínském kraji bude znovu Jiří Čunek, který je od roku 2016 hejtmanem. Dnes to potvrdila krajská nominační konference strany ve Zlíně.

Čtěte také

Jednašedesátiletý Čunek se ucházel o pozici lídra jako jediný. Jeho kandidaturu podpořilo 24 z 26 přítomných delegátů, řekl dnes ČTK krajský tajemník lidovců Martin Schön. Volební prioritou lidovců bude podle Čunka zdraví a zdravotnictví.

 "Z pohledu moderních nemocnic jsme daleko pozadu, a to musíme změnit. To znamená výstavba nejenom nové (krajské nemocnice), ale rekonstrukce těch dvou zbývajících nemocnic, to znamená Vsetína a Kroměříže. Samozřejmě chceme volby vyhrát, abychom tyto ambice naplnili," uvedl Čunek.

Čunek, který byl v letech 2006, 2012 a 2018 opakovaně zvolen senátorem za Vsetínsko. Hnutí ANO půjde do krajských voleb s lídrem Jiřím Sukopem, náměstkem hejtmana pro ekonomiku.

Sociální demokraté do čela kandidátky nominovali krajskou zastupitelku Taťánu Valentovou Nersesjan. Občanské demokraty povede bankovní manažer Lubomír Traub, komunisty krajský zastupitel a ekolog Ivan Mařák.

 První pozici na kandidátce Pirátů obsadila ekonomka Hana Ančincová, jedničkou SPD bude lékař Vladimír Zlínský. Společnou kandidátku hnutí STAN, TOP 09, otrokovického Nového Impulsu a Zlínského hnutí nezávislých povede krajský předseda STAN, poslanec a krajský radní Petr Gazdík.

Lídrem koaliční kandidátky Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých bude lékař Jaromír Bernátek. V roce 2016 utvořili Soukromníci společnou kandidátku se Svobodnými, kteří zatím nemají jasno, zda půjdou do voleb samostatně, nebo společně s některým z dalších politických uskupení.

Lídrem Svobodných by měl být krajský předseda strany Tomáš Pajonk. Minulé krajské volby vyhráli ve Zlínském kraji lidovci, získali 22,97 procenta hlasů. Následně vytvořili koalici s druhým hnutím ANO, STAN a ODS. V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu má koalice 29 křesel. V opozici jsou ČSSD, KSČM, Svobodní a Soukromníci a SPD.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související