Co nabízí sváteční 28. říjen ve Zlínském kraji

27. říjen 2021

28. října 1918 vzniklo Československo, každoročně tak slavíme tento den jako státní svátek. Tradičně ho doprovází i řada akcí ve Zlínském kraji. Kam se můžete podívat?

V Kroměříži a v Jablůnce na Vsetínsku nebo v Bystřici pod Hostýnem se 28. října stejně jako v řadě dalších měst po celé republice poběží Sokolský běh republiky. Ten začne všude ve stejný čas, a to ve 14 hodin.

V některých městech v regionu se uskuteční slavnostní ceremoniály, například v Holešově. Tam začne pietní akt v 17 hodin u pomníku Tomáše Gariggua Masaryka. O hodinu později se pak ve velkém sále holešovského zámku uskuteční koncert sopranistky Kateřiny Kněžíkové a zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů.

Program na tento sváteční den připravilo také muzeum na vsetínském zámku nebo zámek Lešná u Valašského Meziříčí. Na obou akcích budou připravené tvořivé dílny pro děti, prohlídky a další podzimní aktivity. 

Letošní čtvrteční státní svátek přinese mimo jiné taky návrat jedné tradiční sportovní akce – tradiční dostihy ve Slušovicích. Velká slušovická je největší akce roku, která uzavírá sezonu a loni se bohužel kvůli pandemii nemohla konat. Letos se uskuteční.

Středeční akce

Většina měst se rozhodla zorganizovat vzpomínkový pietní akt už den předem. Například v Otrokovicích se kromě tradičního pokládání věnců uskutečnilo také sázení lípy a slavnostní vyhlašování osobnosti města. Věnce během dne k pomníkům položili také zástupci Uherského Brodu, Zlína nebo Uherského Hradiště.

Otevřené nebo zavřené obchody?

Lidé 28. října ve velkých obchodech nenakoupí. Zákon o prodejní době v maloobchodě nedovoluje provoz prodejnám nad 200 metrů čtverečních. Zavřené tak budou například hypermarkety a supermarkety. Nebudou fungovat ani hobbymarkety či některá obchodní centra.

Naopak otevřené budou čerpací stanice, lékárny, prodejny ve zdravotnických zařízeních, ale také prodejny v místech s vyšším počtem cestujících, jako jsou letiště či nádraží. Zákon se také nevztahuje na menší obchody, které mají prodejní plochu do 200 metrů čtverečních.

 

autoři: Veronika Žeravová , David Nekvinda , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související