Rymický skanzen můžete navštívit i bez průvodce

28. říjen 2021

Areál památek lidového stavitelství východní Hané v Rymicích tvoří sedm domů, které stojí na původním místě. Během letní sezóny tam můžete navštívit kovárnu, sedlářskou dílnu i větrný mlýn. Nyní už návštěva vnitřních prostor není možná, příjemnou podívanou při procházce nabízí ale i exteriér místních chaloupek a dalších objektů.

Areál památek lidového stavitelství východní Hané v Rymicích se nachází nedaleko města Holešov. Vesnická stavení rekonstruovaná v 70. letech 20. století představují způsob bydlení a hospodaření v této části Moravy v posledních dvou staletích.

Všechny domy v areálu jsou postaveny tradiční technologií dřevěného srubu opatřeného hliněnou omítkou, nebo z nepálených cihel. Střechy mají krytinu ze slaměných došků. Mimo tyto domky zde můžete vidět i dřevěný větrný mlýn, který sem byl přenesen z blízkých Bořenovic. Součástí areálu je renesanční tvrz s hospodářským dvorem, kterou vlastnil slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna.

Návštěva skanzenu v Rymicích

Do muzea v přírodě v Rymicích na Kroměřížsku přišlo během letošní turistické sezóny více návštěvníků, než v předešlém roce. Obecně přitom hrady a zámky na východní Moravě letos kvůli protiepidemickým opatřením navštívilo méně lidí.

Sezóna prohlídek skončila v areálu skanzenu v Rymicích v říjnu, i mimo sezónu ale nabízí příjemnou atmosféru a alespoň zvenčí krásný pohled na kousek historie. Prohlídky s průvodcem tady pak opět začnou o víkendových dnech v dubnu.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: Muzeum Kroměřížska
Spustit audio

Související