Co jsem to proboha udělal? To je podtitul knihy Tomáše Etzlera Novinářem v Číně. Připravuje její pokračování

7. říjen 2022

Hostem Českého rozhlasu Zlín byl novinář Tomáš Etzler, který jako zpravodaj České televize pobýval sedm let v Číně. O svých zážitcích z této komplikované země napsal knihu Novinářem v Číně s podtitulem Co jsem to proboha udělal?

Tomáš Etzler měl dosavadní život opravdu pestrý. Po zkušenostech zpravodaje z válečných zón, kde mu leckdy šlo opravdu o život, nebo práci pro CNN působil sedm let jako stálý zpravodaj České televize v Číně. Své zkušenosti a zážitky popisuje v knize, která se může pochlubit 25 tisíci prodaných kusů a třemi dotisky.

Podle jeho slov je kniha velmi osobní a autobiografická. Nic v ní nevysvětluje, ale popisuje svým pohledem zahraničního zpravodaje různé lidské příběhy, které se ho při pobytu v Číně dotkly.

Kniha má velký úspěch a nejen, že se plánují její překlady do jiných jazyků, Tomáš Etzler pracuje na jejím pokračování. O termínu vydání další knihy žertuje:  „Víte co, když jsem podepsal smlouvu v roce 2018 na tu první knihu, měl jsem opakovaně zpoždění. Já jsem říkal data a termíny a vždycky jsem je porušil. Čili teď to řeknu kulantně: Ono je v mém zájmu, aby ta kniha vyšla co nejdříve, aby navázala na úspěch té první knihy. Věřím, že to bude v příštím roce, ale datum si vůbec netroufám předvídat.“

Má Tomáš herecký talent jako jeho bratr Mirek? Co přináší Tomáši Etzlerovi v současné době radost? I na tyto otázky odpovídal v rozhovoru stejně jako na svých besedách: přímo a otevřeně.

Spustit audio

Související