Cílem sportovních škol není vychovávat vrcholové sportovce, ale přivést děti ke sportu, říká budoucí ředitel jedné z nich Vít Bielka

5. prosinec 2022

Fyzická a sportovní připravenost mládeže se rok od roku zhoršuje. Projevuje se to i ve sportovních školách? Pozvání k rozhovoru přijal Vít Bielka, učitel tělocviku a budoucí ředitel takové školy ve Zlíně.

Hned dvě sportovní třídy má v každém svém ročníku Základní škola Emila Zátopka ve Zlíně. Naplnili je mladí atleti, plavci a hokejisté. A právě o spojení sportu a výuky mluvil moderátor Českého rozhlasu Zlín Pavel Vacek s učitelem tělocviku a od ledna příštího roku i ředitelem této školy Vítem Bielkou.

Na otázku: Proč vůbec existují sportovní školy, jak je propojeno sportování v halách a na stadionech s běžnou výukou a zda mají sportovci nějaké úlevy, Vít Bielka odpovídá: „Cílem naší sportovní školy není vychovávat vrcholové sportovce, i když i to se nám daří, ale přivést děti ke sportu. Pokud jde o rozvrh, ten sportovním třídám sestavujeme na škole až po tom, co nám sportovní kluby dají požadavky časy jejich tréninku. V běžných předmětech pak rozhodně nejsou zvýhodňováni. Základní  škola má povinnost žáky vzdělávat, to znamená, že kvantum učiva, které žáci musí zvládnout, je stejné jak u nás, tak na klasické základní škole.“

Podle čeho si škola vybírá děti do sportovních tříd? Jaká je aktuální tělesná zdatnost současné žákovské generace? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v záznamu rozhovoru s Vítem Bielkou.

Spustit audio

Související