Chřestový závin
Chřestová sezóna už je prakticky za dveřmi a je na čase vyzkoušet nové recepty. Tenhle doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.
Budete potřebovat:
těsto:
375 g hladké špaldové mouky
cca 200 ml vlažné vody
4 lžíce oleje
špetka soli
náplň:
400 g zeleného chřestu
4 lžíce strouhaného parmazánu
strouhaný tvrdý sýr
1 vejce
cibule
máslo
1/3 kelímku smetany ke šlehání
tymián
sůl, pepř
Postup:
1. Z mouky, oleje, soli a vody připravíme hladké těsto (vodu dle potřeby přidáme).
2. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout.
3. Cibuli nadrobno nakrájíme a na másle necháme zesklovatět.
4. Chřest omyjeme, odřízneme dřevnaté konce a nakrájíme na menší kousky.
5. Společně s tymiánem přidáme k cibuli a krátce restujeme.
6. Parmezán rozmícháme s vejcem a šlehačkou v misce, osolíme a opepříme.
7. Těsto rozdělíme na dvě části, rozválíme, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřeme na něj chřestovou směs, kterou zalijeme smetanou s vejcem a posypeme zbylým sýrem.
8. Srolujeme a dáme péct na 190 stupňů asi na půl hodiny.
9. Během pečení několikrát potřeme rozpuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.