Chartista, odbojář i vězeň z koncentračního tábora. Školáci a historici zaznamenávají neobyčejné příběhy

Příběhy pamětníků druhé světové války, komunismu i mnoha dalších historických událostí zůstanou zachované i díky dětem ze škol.

Historici i školáci natáčí ve Zlíně příběhy pamětníků z regionu. Zapojili se tak do projektu Post Bellum - Paměť národa. Z výstupů budou vznikat výstavy i knížky.

Lidé z Post Bellum tak využili třeba oslav 120 let od narození Jana Antonína Bati, kdy Zlín navštívilo několik z jeho potomků. Zvěčněné jsou tak paměti jeho nejstarší vnučky Dolores nebo nejmladšího vnuka Johna Nashe.

„Baťa je silná tématika, takže máme k natočení domluvené i některé z absolventů Baťovy školy práce. Mezi dalšími pamětníky budou lidé, kteří něco zažili za druhé světové války nebo kteří byli v 50. letech vězněni,“ řekl ředitel regionální pobočky Post Bellum pro Zlínský kraj Petr Zavadil.

„Na začátku roku jsme chtěli natočit kolem dvaceti videí. Ale myslím si, že to bude řádově víc, snad šedesát. Ale uvidíme. Bude záležet i na finančních prostředcích. Druhá věc je, že pamětníci každým dnem mizí. Potřebujeme tedy nahrávat rychle, ale současně kvalitně. A to je mnohdy těžké,“ dodal Zavadil.

Do sběru vzpomínek se zapojují i školáci.

V Základní škole Okružní ve Zlíně si účast v projektu zvolili ve volitelném předmětu. Děti si musí příběh daného člověka nejdřív nastudovat. Poskládat si otázky, které pak kladou ve 2 až 4 hodinách samotného rozhovoru. Celý příběh je pak k dispozici badatelům na webu projektu, ale sloužit může i jako podklady k výstavám a dalším projektům.

Na toto pololetí si domluvili pamětníky tři. Herce a signatáře Charty 77 Alberta Černého, odbojáře Jaroslava Březovjáka ze Vsetína a Jana Prokopa, který prožil za 2. světové války koncentrační tábor.

Související