Pět lidí v pěti místech po celém světě. Film ukazuje život tam, kde města stavěla firma Baťa

Dokument Batalives vznikal v baťovských satelitech po celém světě, včetně Indie. Snímek režisérky Karolíny Zalabákové má dnes premiéru, ukazuje život konkrétních lidí v městech vybudovaných firmou Baťa.

Kromě Zlína se divákům představí města v Chorvatsku, Indii, Nizozemsku a Brazílii. Diváci se mohou do „baťovských životů“ podívat v kinech od čtvrtka 5. dubna

Film byl natočen v pěti "baťovských městech": Zlín, Baťovo-Borovo v Chorvatsku, Batanagar v Indickém Západním Bengálsku, Bataypora v Brazílii a Batadorp v Nizozemsku.

Zlín se představí očima Věry Dudíkové, která šila boty ve 44. budově bývalého baťovského areálu. V indickém Batanagaru u Kalkaty žije mladík Šona. Toto město se demoluje kvůli novému golfovému resortu.

Sympatický důchodce Henrik z nizozemského Batadorpu vzpomíná na celoživotní práci v baťovské fabrice, kde se seznámil i se svou ženou. Partě teenagerů z chorvatského Borova (původně Bata-Borovo) baťovský odkaz vůbec nic neříká a zajímá je především, jak z rodného města vypadnout pryč.

A posledním hrdinou je mladík z brazilského města Bataypora. Ten se zamiloval do České republiky a chce se sem odstěhovat, pochopit naši kulturu, vidět sníh a líbat se s blondýnama.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související