Česnekové mléko
Středeční recept Apetýtu bude trochu netradiční, vyrábět totiž budeme „všelék“. Než se do toho pustíme, připomeňme si historii česneku.
Česnek se pěstoval v dávných dobách v Mezopotámii, v povodí Nilu a ve Středomoří. Používal se jako koření při přípravě pokrmů, ale také jako léčivá rostlina. Od pradávna lidé česneku připisovali léčivé vlastnosti proti nejrůznějším chorobám. Tak například římským vojákům se přiděloval česnek, aby podnítil jejich bojové nadšení, ovšem odborníci se spíše přiklání k tomu, že to bylo i hygienické opatření. Dělníci na pyramidách dostávali česnek, aby se zabránilo epidemiím.
A právě česnek budete potřebovat na výrobu nápoje, který se jmenuje se česnekové mléko.
Budete potřebovat:
- 10 stroužků česneku
- 500 ml mléka
- 250 ml vody
- 3 lžíce cukru
Vše povaříme a užíváme po lžičkách. Působí pozitivně na snížení cholesterolu i na astma.
Související
-
Zázvorovo-mrkvový životabudič
Co udělat pro své tělo, aby byla pravděpodobnost, že nemoci odolá, co nejvyšší? Dejte si nápoj, který je doslova vitamínovou bombou.
-
Jak uskladnit česnek či křen? Poradí Babské rady
Jarka Vykoupilová se v apetýtové rubrice Babské rady věnovala uskladnění a prodloužení životnosti různých potravin.
-
Cizrnový salát
Ve starověké Mezopotámii se kromě cizrny jako první domestikované rostliny pěstovala rovněž jednozrnná a dvouzrnná pšenice, stejně jako čočka a hrách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.