Česneková omáčka s uzeným masem od Aleny Šubrtové je jemná a přitom chuťově výrazná
Tuto česnekovou omáčku uvaříte rychle a vychutnáte si sílu uzeného vývaru a jemnost česneku, který ji ovoní a dodá říz. Paní Šubrtová ji vaří ráda pro svou rodinu v Mariánských Lázních.
- 1,2 kg uzené šunky od kosti
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- 60 g másla
- 1 panák oleje
- 4 lžíce hladké mouky
- 750 ml vývaru z uzeného masa
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- špetka pepře
- Na ozdobení:
- oříšek másla
- 6 stroužků česneku
Postup
Nejprve dáme vařit uzené maso ponořené ve vodě do tlakového hrnce. Vaříme asi 30 minut. Cibuli a česnek mezitím nakrájíme najemno.
Po uvaření uzeného masa, vyjmeme celý kus masa a vývar necháme trošku vychladit.
V hrnci rozpustíme kousek másla, přilijeme trošku oleje a lehce orestujeme cibulku a česnek dosklovata. Pak směs zasypeme moukou, kterou krátce zarestujeme, aby zůstala světlá a přilijeme 750 ml vývaru.
Nejprve méně podle požadované hustoty omáčky. Prováříme 15 minut.
Omáčku potom zjemníme smetanou, povaříme a propasírujeme. Dochutíme solí, pepřem a přidáme případně kousek másla.
Stranou na pánvi si orestujeme na kousku másla 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky.
Servírujeme s plátky masa, kynutým knedlíkem a jako ozdobu použijeme plátky česneku orestované na másle.
Alena Šubrtová
Recept na česnekovou omáčku získala od své maminky, které dělávala celou řadu dalších omáček. Vaří ji ráda a miluje její jemnost.
Přivítala nás s úsměvem ve svém domě a v zimní zahradě na nás čekal výborný oběd. Podávala výborný pomalu pečený trhaný bůček s lokšemi a zelným salátem. A jako dezert přichystala malé moravské koláčky.
Měli jsme možnost poznat i její dílnu, kde šije jako švadlena nejrůznější oděvy. Celou dobu s námi byla i fenka chrta Lara a podporoval ji také její manžel.