České a slovenské sklo v exilu je k vidění v Brně

2. září 2007

Zmapovat činnost českých a slovenských uměleckých sklářů v exilu a zjistit, jaký vliv měli na tamní tvůrce - to byl cíl projektu, který za peníze Britské akademie v Londýně několik posledních let řešila Sylva Petrová. Výsledkem je obsáhlá publikace na dané téma a také výstava, kterou zahájila Moravská galerie v Brně.

České a slovenské sklářství patří vedle hudby mezi nejproslulejší kulturní aktivity našich zemí od středověku. V případě produkce uměleckých předmětů ze skla pak lze naše skláře považovat za průkopníky, kteří doslova ukázali cestu zbytku světa. Nemalý podíl na tom mají právě exulanti. Přesně je zmapovat bylo právě cílem projektu, který zpracovávala přední znalkyně uměleckého skla Sylva Petrová. Výstupem je nyní obsáhlá publikace a výstava v Moravské galerii, říká ředitel této instituce Marek Pokorný a shrnuje význam tohoto počinu:

"Jejich dílo je poprvé na jedné hromadě a poprvé je zpracováno. Předtím všechny projekty, výstavy ale i katalogy a publikace se věnovaly sklářům, které známe z našeho domácího prostředí, ale autoři jako je Zoričák, Meliš nebo Zbyňovský, jsou pro nás už nějakými vzdálenými osobnostmi."

Tato slova potvrzuje i sama zpracovatelka projektu Sylva Petrová: "Já se celoživotně od roku 1980 zabývám českým a slovenským sklem a ty hodnoty jsou uznávány ve světě, ale stále se setkávám s tím, že odborné publikace ten vklad Čechů a Slováků nedovedou docenit. Tak jsem si vzala jako osobní úkol, abych v tom směru něco učinila, protože tím, že sama působím v zahraničí, tak si stále víc a víc uvědomuji to, jak je potřeba zasadit české a slovenské sklo na mapu světového sklářství."

Pomoci by tomu mělo i to, že výstava po ukončení v Brně poputuje do dalších zemí. "Doufám, že se podaří vyvézt tento projekt alespoň v určitých segmentech ve spolupráci s českými centry. Jsme v jednání i se Slovenskem, kterému se sluší a patří, abychom ten projekt ukázali, ale jednáme i s galeriemi ve Francii, Německu a Velké Birtánii. Je otázka, zda se nám podaří alespoň část projektu ukázat i ve Spojených státech, protože přeci jenom na transport je sklo poněkud komplikované medium, takže jsou obtíže, byť jsme na tuto výstavu přivezli artefakty až z Austrálie, tak přece jenom je to jistá komplikace," doplňuje ředitel Moravské galerie Marek Pokorný. Výstava České a slovenské sklo v exilu potrvá do 6. ledna 2008.

Spustit audio