Česká stomatologie je na světové úrovni, říká usměvavý zubař Pavel Kusák

14. říjen 2022

Říjnové čtvrteční tematické rozhovory na Českém rozhlasu Zlín jsou věnovány úsměvům. Někým, kdo se úsměvem zabývá denně, je například zubař. Pozvání do studia Českého rozhlasu Zlín přijal lékař stomatolog Pavel Kusák z Ostrožské Nové Vsi.

Návštěva zubaře je stále pro většinu lidí velmi nepříjemnou záležitostí. Stomatolog Pavel Kusák nicméně tvrdí, že jsou i tací, kteří se k zubaři těší. Jaký recept má na to, aby se lidé na zubařském křesle dobře cítili? Podle něj pomáhá právě úsměv, tedy to, že je při ošetření příjemná nálada. Důležitá je také komunikace, tedy aby lékař pacientovi vše vysvětlil a naopak znal jeho očekávání. „My jsme tady vlastně jenom proto, abychom dali informace, co je dneska možné, jaké jsou cesty k dosažení toho, co by ten člověk rád. A on si pak vybírá a určuje léčbu,“ říká Pavel Kusák.

Potvrzuje také, že česká stomatologie je na světové úrovni. „Je to pro mě krásné řemeslo, protože máme všechno k dispozici: materiály, postupy, techniky. Můžeme si opravdu dovolit pracovat tak, jak chceme. A proto už lze u stomatologa i usnout,“ dodává s úsměvem.

Jakou roli hraje ve stomatologii psychologie? Proč děti při první návštěvě zubaře často pláčou? Jakým vývojem prošly například protézy? A jaký názor má Pavel Klusák na často diskutované amalgámové plomby? I to se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.