Celní úřad zakázal lihovaru Žufánek výrobu dezinfekčního gelu

23. březen 2020 12:33

Důvodem zákazu výroby dezinfekčního gelu bylo podle vyjádření jednatele lihovaru to, že firma na produkci gelu neměla povolení.

Celní úřad zakázal rodinnému ovocnému lihovaru Žufánek z Boršic u Blatnice na Uherskohradišťsku další výrobu dezinfekčního gelu. Podnik jej vyráběl bez povolení. Na facebooku to dnes uvedl jednatel lihovaru Martin Žufánek.

Výrobu dezinfekčního gelu spustil podnik kvůli nákaze novým typem koronaviru před několika dny. Podle Žufánka jej lihovar vyráběl bez příslušného povolení z velejemného lihu, který má firma v režimu daňového skladu bez spotřební daně. „Líh není denaturovaný,“ napsal Žufánek.

Čtěte také

K výrobě gelu používal podnik 96,2 procenta lihu, k němu přidával tři procenta peroxidu vodíku, glycerol, mandlový olej a esenciální oleje z bylin. „Výsledný gel jsme stočili do plastových lahví a zcela zdarma poskytli těm nejpotřebnějším,“ uvedl Žufánek.

Mezi příjemce výrobku podle něj patřily mimo jiné dětské domovy v Mostě, Mladé Boleslavi a Novém Strašecí na Rakovnicku. Zmínil také obecní úřad v Boršicích u Blatnice, městský úřad v nedalekém Hluku nebo dobrovolníky ze spolku Praha šije roušky.

Čtěte také

„Na další výrobu nemáme suroviny. Peroxid vodíku a glycerol není k sehnání. Budeme doufat, že teď se postará stát,“ doplnil Žufánek. Celní úřad podle něj promine podniku přestupek za dosavadní výrobu gelu, jeho další výrobu však lihovaru zakázal.

Dezinfekční gely jsou nyní na trhu obtížně k sehnání. Do jejich výroby se proto pustila řada firem, ale i školy, například České vysoké učení technické v Praze nebo Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související