Odběry okýnkem auta zavedla i zlínská nemocnice, pacienta musí poslat epidemiolog nebo praktik

Do stanu na parkovišti Baťovy krajské nemocnice mohou k odběru přijet lidé pouze na doporučení epidemiologů nebo svých praktických lékařů.

Zdravotníci krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně odebírají lidem s podezřením na nákazu koronavirem vzorky přes okno z automobilů. V areálu nemocnice je od minulého týdne speciální odběrový stan.

Ve Zlínské nemocnici odebírají vzorky přímo z okénka auta ve stanu na parkovišti

Vyšetřují se v něm však pouze lidé, které poslali hygienici či praktičtí lékaři, informoval mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

„Do stanu míří pouze lidé, u kterých krajští hygienici rozhodli o tom, že se vzhledem k probíhajícím příznakům onemocnění, mají nechat otestovat. Odběrový stan je umístěný na parkovišti a je průjezdný,“ uvedl Havrlant. Zdravotní sestry provádějí pacientům výtěr z nosohltanu přímo přes okénko jejich auta.

Čtěte také

„Chtěli bychom opravdu zdůraznit, že lidé do našeho stanu mohou k odběru přijet pouze na doporučení epidemiologů nebo svých praktických lékařů. Vzorek na testy neodebereme nikomu, kdo toto doporučení nebude mít,“ zdůraznila Monika Dlesková, vrchní sestra Oddělení urgentního příjmu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, která odběry koordinuje.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související