Zlínská univerzita Tomáše Bati začala s výrobou vlastního desinfekčního gelu

6. březen 2020 09:54

Gel vlastní výroby budou používat k desinfekci zaměstnanci a studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jsou připraveni jej věnovat i sociálním zařízením.

Kvůli nedostatku desinfekčních gelů si vědci ze zlínské Univerzity Tomáše Bati vyrábějí vlastní. Přípravek mají registrovaný od roku 2014. Ve čtvrtek začali s várkou pro potřeby školy, informoval rektor univerzity Vladimír Sedlařík.

Výroba antibakteriálního gelu ve Zlíně na UTB

„My jsme vlastně využili toho, že na naší univerzitě byl vyvinut a zaregistrován antibakteriální gel a tedy využíváme naše vlastní know-how. Pro naše potřeby si nyní tento gel vyrobíme a v případě zájmu nějaké propagace jej můžeme darovat i například sociálním zařízením,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín rektor UTB.

Naplňuje se tak účel Centra transferu technologií, které má propojovat základní a aplikovaný výzkum. Bez problémů jsou tady schopni vyrobit téměř 500 litrů gelu denně.

Čtěte také

„Velké firmy gely nemají a dle posledních zjištění ho nebudou mít nejméně do konce března. Rozhodli jsme se proto, že univerzita bude gel vyrábět pro vlastní potřeby sama. Gel tak bude k dispozici studentům, zaměstnancům i návštěvníkům univerzity na všech fakultách, ale také například v univerzitní menze či mateřské školce Qočna. V rámci hygienických opatření tak vlastními kapacitami zabezpečíme Univerzitu Tomáše Bati jako celek,“ dodal rektor.

V souvislosti s rizikem nákazy koronavirem COVID-19 zavedla zlínská univerzita v tomto týdnu opatření jako zákaz pracovních cest zaměstnanců a výjezdů studentů do zemí, postižených koronavirem nebo pozastavení příjezdů zahraničních pracovníků a studentů z těchto zemí. Až do odvolání bylo zrušeno konání konferencí, sportovních a kulturních akcí. Nekoná se ani výuka na Univerzitě třetího věku.

autor: rv
Spustit audio

Související