Část výtěžku z letošní Tříkrálové sbírky získá Domov pro matky s dětmi v tísni ve Znojmě

2. leden 2007

Ode dneška až do 14. ledna mohou také lidé v Jihomoravském kraji přispět na Tříkrálovou sbírku, kterou pořádá Česká katolická charita. Je akcí celorepublikovou, na jihu Moravy se ale setkává s mimořádným ohlasem. Loni se tam vybralo téměř dvanáct milionů korun, které byly využity na podporu devadesáti pěti projektů charitní a zdravotní péče. V Jihomoravském kraji Tříkrálovou sbírku organizuje Oblastní charita Brno.

V průběhu sbírky budou moci lidé přispět do kasiček tříkrálových koledníků v ulicích měst a obcí i při obcházení domácností. Loni se takto podařilo shromáždit jen v brněnské diecézi takřka dvanáct milionů korun, které byly využity na podporu řady projektů charity, například na vybudování bezbariérového přístupu do Domova svaté Agáty v Břeclavi či na opravu kaple a místnosti posledního rozloučení v Dome léčby bolesti s hospicem v Rajhradě.

Na sbírce se podílelo asi 700 koledníků. "Dobrovolníky sháníme většinou s farních charit, ze škol, využíváme skuty nebo hasiče. Jsou to vlastně lidé, kteří spolupracují s Oblastní charitou Brno," uvádí její tisková mluvčí Michaela Cyprová. Většina z nich se účastní i více let za sebou a ze sbírky si odnášejí hezké zážitky.

Bohužel je ale pravda, že se každoročně vyrojí i podvodníci, kteří pod hlavičkou Oblastní charity Brno chtějí obohatit výhradně sebe. Pořadatelé sbírky proto varují. " Kasička musí být plastová s logem České katolické charity a je zapečetěna na příslušném městském úřadě," popisuje tisková mluvčí Oblastní charity Brno Michaela Cyprová. Z výtěžku sbírky zůstane 65% pro místní charitní, sociální a zdravotní projekty, 15% půjde na činnost Diecézní charity Brno a 10% je pak určeno na humanitární pomoc. Už letos se ale ví, že z letošní Tříkrálové sbírky bude pomoženo například Domovu pro matky s dětmi v tísni ve Znojmě, mentálně postiženým v Brně, či rozvoji terénních sociálních služeb v Blansku.

Spustit audio