Část náchodského zámku se zahalila do lešení. Kvůli špatnému stavu začala obnova střešní krytiny

23. srpen 2022 08:36

Na Státním zámku v Náchodě začala obnova střešní krytiny na jednom ze zámeckých křídel. Jde o první část, která se kvůli špatnému stavu krytiny i komínů dostala do hledáčku památkářů. Lešení tak nyní ze všech stran obklopuje celý piccolominský trakt mezi třetím a čtvrtým nádvořím.

Reportérka Jana Házová se na starou rozbitou bobrovku zašla podívat pěkně zblízka.

Čtěte také

Právě jsem dorazila na třetí nádvoří náchodského zámku. Tady se rozhodně nezahálí. Stojíme s kastelánkou Ivou Bártovou u zámeckého křídla, kde se opravuje střecha. A vyšplháme i nahoru na lešení.

Kolik těch žebříků tady celkem je? Počítal to někdy někdo? „Myslím, že osm žebříků. Tedy osm pater lešení. A podíváme se až nahoru.“

Stoupáme po posledním žebříku a jsme nahoře. Tady jsem tedy ještě nikdy nebyla. A myslím si, že už tady také nikdy v životě opět nebudu.

Čtěte také

Díváme se na původní střechu, na které je opravdu, i laickým okem, vidět, že potřebuje vyměnit. „Je to přesně tak. Krytina je bohužel už dožilá, ale nepůjde jen o její výměnu. Když se rozhlédneme okolo sebe, tak vidíme, že i komíny na piccolominském traktu jsou ve velmi neutěšeném stavu.

Opravdu je z komínů oloupaná omítka, jsou vidět cihly a i ty se postupně rozpadají. „Když se na horní podlážce lešení rozhlédneme okolo sebe, tak vidíme, že některé sněhové zachytávače už zachytily i střešní tašky. Takže střecha je už opravdu ve velmi špatném stavu.

Co je tady vlastně pod střechou?

Je to jedno z obytných křídel zámku. „Co se týče prostor půdních, tak ty nejsou využívány, jsou nechány volné. A pokud jde o samotnou budovu, tak v přízemí by návštěvníci našli kapli, která je přístupná i přes onu rekonstrukci střechy. Jinak jsou tam různé provozní prostory nebo také depozitáře.“

Čtěte také

Spolu s námi zdolala všechna patra lešení také investiční referentka Andrea Doležalová. Jaký je to materiál, tato střešní krytina? „Jedná se o keramickou bobrovku, tedy materiál, který bude zachován. Vidíme tady i měděné prvky, ty také zůstanou. A do oprav jsou zahrnuty i komíny, kterých je celkem pět.“

Kolik to celé bude stát? „Zakázka je vysoutěžena v hodnotě zhruba 18 milionů a 700 tisíc korun. A doufáme, že se do této ceny samozřejmě vejdeme,“ doplňuje Andrea Doležalová.

Oprava střechy na náchodském zámku by měla skončit v září roku 2023.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související