Náchodský zámek otevřel novou prohlídkovou trasu zaměřenou na své poslední šlechtické majitele

12. srpen 2021

Státní zámek v Náchodě otevřel nový prohlídkový okruh zaměřený na historii posledních šlechtických majitelů, rodu Schaumburg-Lippe. Trasa navazuje na okruh Zámek za Piccolominiů, který byl veřejnosti představen v červnu. 

Ve čtrnácti nově zařízených místnostech si lidé mohou prohlédnout interiéry v podobě, jak vypadaly ve druhé polovině 19. a na začátku 20. století. Tehdy na zámku žila rodina Schaumburg-Lippe.

Čtěte také

„Teď jsme vystoupali do druhého náchodského zámeckého patra," za Národní památkový ústav se na novou prohlídkovou trasu přijela podívat Lucie Bidlasová.

Jak moc zásadní byla tato změna po mnoha letech?
„Byla zásadní velice. Protože skutečně v posledních letech Národní památkový ústav pracuje na tom, aby představil lidem interiéry našich objektů tak, jak je šlechta opustila. A hlavně chceme prohlídky s příběhem."

Zámek v Náchodě otevřel nový prohlídkový okruh zaměřený na historii posledních šlechtických majitelů, rodu Schaumburg-Lippe

Kolik času zabere příprava nového prohlídkového okruhu?
„Archivní průzkumy trvaly opravdu roky. U základní prohlídkové trasy s názvem Zámek za Piccolominiů probíhala finální fáze, když už se stěhuje nábytek, v řádu měsíců. A tady nám v uvozovkách trochu pomohla, byť to zní hrozně, pandemická situace. Protože pracovníci zámku se mohli víc soustředit na tvorbu trasy."

Čtěte také

„Druhý nový prohlídkový okruh, který se právě otevírá, musel vzniknout rychleji, protože zámek se otevřel. Tak se vše dělalo za běžného provozu. A je třeba říct, že tato trasa ještě není úplně hotová."

Proto další otázka směřuje ke kastelánce Ivě Bártové. Co ještě tento okruh, byť vypadá na první pohled dokončeně, potřebuje do budoucna?

„Určitě ještě nějaké drobné úpravy. A z těch zásadnějších to budou výmalby, především v západním křídle zámku. Ty nám ve druhém patře zatím chybí. V prvním patře je to potom v rozsahu celé prohlídkové trasy. Potom bude i něco málo práce na podlahách, ale ve druhém patře máme štěstí, že jsou lépe dochované než o patro níže."

„A rozhodně bychom chtěli do příští sezóny pro návštěvníky připravit ještě další novinku, kterou bude prezentace Ve starých, historických trezorech. Bude ze sbírek toho nejcennějšího, co po sobě rodina Schaumburg-Lippe v Náchodě zanechala. Jde o různé řády, mince nebo vyznamenání, a další, velmi cenné záležitosti."

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Druhý návštěvnický okruh náchodského zámku je pro návštěvníky otevřený od čtvrtka 12. srpna. Přístupný je v běžných otevíracích dobách.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.