V okolí státního zámku v Náchodě pokračuje rozsáhlá obnova kopce za téměř 200 milionů korun

11. září 2021 07:49

Už víc než rok pracují dělníci v Náchodě na obnově zámeckého kopce. V minulých měsících především káceli keře a stromy na svahu, který je navíc potřeba zpevnit. Nálety v budoucnu nahradí ovocné stromy, kopec protnou nové turistické cesty.

Na západním svahu zámeckého kopce v Náchodě panuje čilý stavební ruch. Malý bagr právě nabírá kamení do vyvážečky, několik dělníků tu pracuje na nové cestě.

Čtěte také

„Nacházíme se na západní části zámeckého kopce, kde se zakládá nová cesta, která potom ve finále bude jednou z hlavních okružních cest v rámci zámeckého kopce. Do budoucna se potom plánuje také nějaká terénní úprava tohoto území," vysvětluje investiční technik Jiří Svoboda z Národního památkového ústavu.

Stojíme kousek od jednoho ze svahů, kde jsou desítky pařezů. To znamená, že i tady se kácelo. Ale jsou tu vidět i zábrany, které mají celý svah zpevnit. Jako je to vlastně po celém zámeckém kopci.

„Je to tak, díváme se nyní na svah, kde se bude zakládat jeden ze sadů, který by se měl vysázet v rámci zámeckého kopce. Koukáme na hatě z přírodního materiálu, z akátů, které následně fungují jako stabilizační prvek pro novou výsadbu sadu."

Národní památkový ústav pokračuje v úpravách zámeckého kopce v Náchodě

Přešli jsme na opačnou stranu zámeckého kopce. Po cestě Jiří Svoboda řešil i záležitosti týkající případných archeologických nálezů.
„Máme tady už jeden zásadní nález. A to je pravděpodobně historická fortifikační bašta z 15. či 16. století. Což se upřesňuje a začíná se kolem toho bádat."

Čtěte také

Stojíme na jižní straně kopce, lidmi asi nejvíc diskutované. Protože záběry z této strany jsou opravdu prakticky na každém obrázku náchodského zámku. Kousek odtud se pracuje se sbíječkou a je na první pohled jasné, že tady probíhají další velké úpravy.

„Vidíte nejrazantnější stavební činnost. Došlo k odstranění zeminy, která způsobovala v minulých letech sesuvy. Tedy dochází ke stabilizaci svahu a je právě vidět i zakládání nového schodiště," dodává Jiří Svoboda.

Podle původní smlouvy měly práce na zámeckém kopci v Náchodě skončit v červenci příštího roku. Momentálně to vypadá, že dojde k několikatýdennímu nebo několikaměsíčnímu zpoždění.

Spustit audio

Související