Caise obrala o triumf na Barum Rally nehoda v závěru. Být rychlejší, místem bych projel, myslí si

1. září 2021

Talentovaný automobilový závodník Erik Cais z Fryštáku na Zlínsku byl suverénně nejrychlejším jezdcem 50. ročníku Barum Rally, přesto nakonec neslavil.

Dva dny po osudné nehodě přišel dvaadvacetiletý Cais o svém vystoupení na "barumce" pohovořit do vysílání Českého rozhlasu Zlín.

"Co bylo, je minulost, to už bohužel nedokážu vrátit. Musím se soustředit na další závody, které se kvapem blíží. Samozřejmě mě to mrzelo, bolí to furt, ale je potřeba se usmívat a jít dál," řekl Cais hned na úvod.

Hned v pondělí opět sedl do vozu a testoval. "Máme skvělého týmového šéfa Jarka Orsáka, který mi spolu s mým tátou umožnili ve vozu znovu sedět. Moc jim za to děkuju. Pro psychiku jezdce je moc důležité sedět hned druhý den poté v autě, znovu se tak dostat do závodního tempa. Člověk pak nemá takový problém připravit se na další rallye."

O nehodě, která jej připravila o celkový triumf, neměl Cais problém mluvit. "Je to kousíček od domu, takže to místo si asi budu pamatovat už vždycky. Stala se zkrátka jezdecká chyba, vjel jsem tam asi o trošku rychleji, než podmínky umožňovaly, neměl jsem na to asi ideální obutí. Ta malinká chyba měla pak takto fatální následek," povzdechl si.

Podívejte se na záznam nehody pohledem římo z Caisova vozu:

Před závěrečnou rychlostní zkouškou přitom měl dvacetivteřinový náskok před Janem Kopeckým.

"Strašně jsem se na tu rychlostní zkouškou soustředil. Náskok byl velký a dost jsem nad tím přemýšlel, jestli to nebyla chyba z opatrnosti. Mohlo to být tím, že se blížil konec a moje koncentrace mohla být menší. Abych na to dál už příliš nemyslel, několikrát jsem si pustil záběr z auta. Zanalyzoval jsem si, proč k chybě došlo, vzal jsem si z toho pouze to nejlepší a jdu dál," zdůraznil Erik Cais.

Co by v osudnou chvíli udělal jinak? "Upřímně bych jel ještě rychleji. Mnoho lidí si myslí, že by to bylo bláznivé, ale čím rychleji člověk jede, tím větší míra koncentrace v autě pak přichází."

Na videu z jeho vozu bylo slyšet, jak se po nehodě omlouval své navigátorce Jindřišce Žákové a teprve pak pustil ven své emoce.

"Věřil jsem, že pořád je nějaká šance, že bychom z místa mohli nějak odjet. Bohužel jsem neviděl, že v trávě je schovaná betonová skruž, která právě auto otočila přes střechu a vyrvala levé zadní kolo. Když jsem tu ránu, která šla na moji stranu ucítil, věděl jsem, že je konec. Omlouval jsem se proto, že jsme oba měli historickou šanci a mojí chybou jsem ji pokazil," poznamenal Cais.

Ženy se v rallye příliš nepohybují. Co Cais říká na spolupráci s Jindřiškou Žákovou na místě spolujezdce? Jak hodnotí celé své vystoupení na letošní Barum Rally? Co jej čeká v příštích dnech a týdnech a o čem do budoucna sní mladík, kterého britský týdeník Motorsport News zařadil mezi 10 největších světových talentů rally?

Poslechněte si celý záznam rozhovoru, který s Erikem Caisem vedl ve vysílání Českého rozhlasu Zlín Pavel Vacek.

Spustit audio

Související