Bystřička byla na třetím povodňovém stupni, pak klesla. V Beskydech má pršet do pondělního rána

19. červen 2020 16:39

Předchozí výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí meteorologové zrušili

V Beskydech bude intenzivně pršet do pondělního rána.

Předchozí výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí meteorologové zrušili.

Čtěte také

Hladina říčky Bystřičky nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku klesla dnes odpoledne na druhý povodňový stupeň označující pohotovost. Po poledni na ní krátce platil i třetí stupeň povodňové aktivity, který značí ohrožení.

Druhý povodňový stupeň je na stejném toku také pod přehradou, na Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku platí první stupeň - bdělost.

V souvislosti s vytrvalými dešti měli zvláště dobrovolní hasiči nejvíce zásahů na Vsetínsku. Na některých místech se voda vylila na silnice, dobrovolní hasiči chystají pytle s pískem.

Třeba v Jablunce nejprve odstraňovali nánosy, které ucpaly propustky a pak taky odstraňovali nebezpečný strom, který hrozil pádem na obytné domy. V Bystřičce taky čistili propustek a třeba v objektu Gumáren Zubří firemní hasiči odčerpávali vodu ze sklepa.

Kvůli aktuálnímu nasycení povodí u toků odvodňujících Jeseníky a Beskydy mohou hladiny v těchto oblastech dosáhnout druhého povodňového stupně, ojediněle i třetího.

"Od pátečního dopoledne do nedělního rána může ojediněle napršet až 60 mm srážek. V pátek večer déšť jen přechodně zeslábne. Na severozápadním návětří Jizerských hor, Krkonoš, Českomoravské vrchoviny, Jeseníků a Beskyd bude déšť velmi vydatný s úhrnem ojediněle kolem 80 mm," uvedli meteorologové.

 Výstraha před velmi vydatným deštěm tak nyní platí pro Liberecko a Frýdlantský výběžek v Libereckém kraji, okolí Čáslavi ve Středočeském kraji, jihozápad Pardubického kraje, sever Vysočiny, části Olomouckého a Zlínského kraje a pro celý Moravskoslezský kraj.

V posledních třech jmenovaných platí do odvolání také povodňová pohotovost.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související