Bouřky už škodí. Ve Valašských Kloboukách přeteklo koupaliště, v Žítkové hrozí protržení rybníka

13. červen 2020 18:33

Hasiči v postižených místech čerpají vodu ze sklepů a řeší ucpané kanalizace

Ve Zlínském kraji zasáhly dnes odpoledne silné bouřky především oblast Valašských Klobouk. Hasiči v postižených místech čerpají vodu ze sklepů a řeší ucpané kanalizace.

Zasahují také ve Štítné nad Vláří či ve Zlíně, řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Javoříková. Dosud mají na kontě hasiči do čtyř desítek výjezdů.

"Zasažena je především oblast Kloboucka, v terénu zasahují především dobrovolní hasiči. Vesměs se jedná o vyplavené kanály. Co mám informace, jde hlavně o sklepy či garážové prostory, nejedná se o vnitřní prostory domů," uvedla mluvčí hasičů.

https://www.facebook.com/SDHValasskeKlobouky/videos/281243596360408

Podle informací hasičů se například ve Valašských Kloboukách vylilo po silných bouřkách koupaliště, v obci čerpají hasiči v některých domech vodu ze sklepů, kam se valí z kanalizace. Hasiči zasahují i v nedalekém Potči, kde se voda dostala do sklepa hostince.

Pomoc hasičů vyžaduje po bouřkách i obec Štítné nad Vláří, kde pomáhají lidem čerpat vodu ze sklepů. V obci je po bouřce na silnici voda a bahno, zaplavenou silnici řeší hasiči také ve Zlíně na náměstí Míru.

V Žítkové v Bílých Karpatech hrozí po bouřce protržení hráze rybníka.

https://www.facebook.com/andrea.sedlacikova.9/videos/1594539480714223

Fronta směřuje dál k Olomouckému kraji. Ve Věžkách na Kroměřížsku uletěla podle mluvčí hasičů střecha ze stavby rodinného domu.

Hasiči zasahují při bouřkách ve Zlínském kraji
Hasiči zasahují při bouřkách ve Zlínském kraji
Hasiči zasahují při bouřkách ve Zlínském kraji

Zpravodajství Hasičského záchranného sboru:

Déšť zaměstnal hasiče na Zlínsku, kde je nejvíce postiženou oblastí Valašskokloboucko. Dobrovolní a profesionální hasiči tak likvidovali a stále likvidují následky silného deště. Přijali jsme celkem 18 událostí z této oblasti. Naplaveniny zde ucpávaly propusti. Bahno s vodou teklo po silnicích a na pozemky místních občanů. Rozvodnily se potoky, které ohrožovaly kolem stojící domy. Do domů se voda dostávala zpátky i přes odpady.
Dalších 14 případů řešili hasiči na Otrokovicku a jedenáct na zbytku území Zlínska.Druhou zasaženou oblastí je Uherskohradišťsko, a to konkrétně 14 událostí. Zde voda zaplavila sklepy mnoha bytových i rodinných domů. Taktéž se v této oblasti vyvracely stromy, podmáčené dlouhotrvajícím deštěm.Na Kroměřížsku měli hasiči o poznání méně událostí, a to konkrétně 3. V jednom případě odstraňovali spadlý strom z cesty. V Tetěticích a Věžkách zasahovali hasiči u odlétávajících střech z domů, které poškodil vítr.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související